Semnarea de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu UE, care îl cuprinde şi pe cel de comerţ liber, pune bazele unei dezvoltări mai rapide a Republicii Moldova, va contribui la sporirea atractivităţii ţării pentru investitorii străini, ceea ce va asigura locuri de muncă bine plătite şi mai mulţi bani la buget. În acelaşi timp, Acordul de comerţ liber presupune şi resurse financiare de sute de milioane de euro pe care UE le va acorda producătorilor moldoveni, a declarat vineri la Bruxelles ministrul economiei Valeriu Lazăr, după semnarea Acordului.
„Acordul va declanşa transformările pe care le aşteptăm”, a declarat Valeriu Lazăr pentru Publika TV, menţionând că până acum investitorii străini erau mai precauţi în privinţa Republicii Moldova pentru că nu exista siguranţă. „Vom avea reguli de joc mai bune, vor veni mai multe investiţii, asta înseamnă mai multe locuri de muncă, asta înseamnă un buget mai mare care va avea posibilitatea să investească mai mult în infrastructură. Ce vor oamenii noştri? Vor drumuri mai bune, vor spitale şi şcoli dotate, medici şi profesori cu salarii decente, vor locuri de muncă şi acest acord declanşează mecanismele care vor asigura aceste obiective”, potrivit ministrului Lazăr.
El a accentuat că autorităţile au avut grijă ca la negociere să fie asigurată o protecţie a producătorilor autohtoni, care vor primi şi ajutor financiar din partea UE. „Pentru producţia agricolă ne vom deschide piaţa internă treptat, pe parcursul a 10 ani, iar UE va acorda şi sprijin financiar, doar anul viitor de peste 60 de milioane de euro. Noi vorbim de sute de milioane de euro care înseamnă program de suport pentru întreprinderi. Asta este deosebirea pozitivă dintre acordul din est şi cel cu UE. UE vine cu programe de reforme structurale pentru care vin şi resurse financiare”, a declarat Lazăr, răspunzând astfel criticilor precum că acest acord va duce la falimentarea unor producători autohtoni.
La Bruxelles, Valeriu Lazăr s-a întâlnit şi cu comisarul european pentru energie Gerhard Oettinger care a acceptat invitaţia sa de a vizita Republica Moldova la 27 august, atunci când va fi dat în exploatare gazoductul Iaşi-Ungheni. În acest context, Valeriu Lazăr a anunţat că la ceremonie vor participa şi reprezentanţi ai BERD şi BEI şi că proiectul gazoductului va continua.
Valeriu Lazăr a amintit că Republica Moldova este interesată în continuare să identifice surse pentru a-şi asigura securitatea energică, iar acest lucru nu se face în detrimentul Rusiei. „Am anunţat partenerii europeni despre intenţiile noastre de a continua această colaborare cu Gazpromul şi pentru viitor, dar, în egală măsură, preocuparea noastră de a ne asigura canale alternative şi nu are nimic asta cu relaţiile noastre cu Federația Rusă, pentru că este un obiectiv al oricărui guvern responsabil să aibă asigurate, pentru orice eventualitate, şi canale de alternative. Sunt instalaţii industriale foarte complicate, se mai întâmplă şi incidente de ordin tehnogen şi nu avem dreptul să avem această dependenţă de sută la sută. De aceea, este o politică absolut transparentă, firească, nu o facem împotriva cuiva, o facem pentru a asigura cetăţenilor furnizări stabile. Este datoria oricărui guvern”, a concluzionat ministrul economiei Valeriu Lazăr.