logo

Lavrov spune că americanii „umblă” cu telecomanda la moldoveni. Măi să fie? Revista IPN


https://www.ipn.md/ro/lavrov-spune-ca-americanii-umbla-cu-telecomanda-la-moldoveni-7978_1076917.html

Revista IPN a evenimentelor și tendințelor social - politice (12 - 18.10.2020)

Evenimentele săptămânii, succint

ALEGERI

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat Statele Unite că s-ar implica în Moldova, după ce Dereck Hogan a spus că monitorizează, mai ales, participarea Transnistriei în campania electorală.

Analistul politic Anatol Țăranu crede că Rusia încearcă să diminueze valoarea avertismentelor venite din partea SUA”.

Subsecretarul de stat pentru afaceri politice din SUA, David Hale a discutat cu Igor Dodon și cu Maia Sandu despre alegerile prezidențiale din Moldova.

A fost publicat cel de-al doilea raport al API de monitorizare a 12 portaluri
în alegerile prezidențiale 2020.

Igor Dodon a declarat că limba rusă trebuie să redevină obiect obligatoriu de studiu în școli, iar Anderi Năstase că „Transnistria nu se negociază cu nimeni”.
 
VIAȚA DE PARTID

5 deputații Pro-Moldova au anunțat că o susțin pe Violeta Ivanov, candidata Partidului Șor pentru funcția de șef al statului.

Deputatul PAS Oazu Nantoi consideră că migrarea de la ”Pro Moldova” către ”Partidul Șor” va finaliza prin asocierea ultimilor cu PSRM în Parlament.

Renato Usatîi a pronosticat  o nouă majoritate parlamentară și trecerea democraților lui Pavel Filip „în istorie”.

PROPAGANDA & FAKE

Potrivit experților Watchdog.MD, 50 de mii de tone de motorină din FR s-au redus la bani pentru de zece ori mai puțin combustibil de la o companie rusească.

Igor Dodon a declarat că în cazul unor eventuale proteste după alegeri, conducerea republicii va reuși să le facă față”, scrie agenția rusă de știri.

Fruntașii PAS au dezavuat troli electorali care întreabă cetățenii dacă „îl susțin în continuare pe președintele Igor Dodon”.

NEAMUL & DRUJBA

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, consideră că autoritățile de la Chișinău par să acorde mai multă importanță unor utilaje de deszăpezire decât ajutoarelor sub formă de echipamente de protecție și medicamente anti-covid acordate de către România și UE.

GUVERN

Premierul Ion Chicu a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, în cadrul căreia au discutat despre proiecte de interes comun, alegeri, finanțare de la FMI.

PUTEREA LOCALĂ

În raionului Râșcani nu se vrea „cod roșu”. Altceva e la megieșii din Glodeni.

CALM este împotriva plafonării taxelor locale. Și Platforma DA nu va susține redirecționarea unor taxe locale în bugetul central, altele să le plafoneze sau chiar să le anuleze.

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

Un studiu al Asociația Promo-Lex a publicat un studiu care atestă că dreptul la libera circulație în Zona de Securitate este încălcat cel mai frecvent.

Vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic și delegația Republicii Moldova în CUC s-au întâlnit cu Misiunea OSCE în Republica Moldova, ceea ce nu a generat schimbări pozitive.

VIAȚA ÎN PANDEMIE

Ala Tocarciuc, expert în medicină, consideră că de urgență majoră este identificarea tuturor celor infectați și a contacților lor.

Societatea civilă a reacționat negativ la marcarea Hramului Chișinăului în condiții de pandemie.

Potrivit Biroului Național de Statistică, pandemia a produs efecte negative de ordin psihologic.
 
ECONOMIA

FMI prognozează o scădere a PIB-ului Republicii Moldova cu 4,5%, iar a inflației cu 0,5% în anul curent.

Potrivit datelor BNS,
în prima jumătate a anului 2020, PIB-ul țării a scăzut în termeni reali cu 7,2% față de aceeași perioadă din 2019.

Anularea taxei rutiere, aparent bună, are efecte negative mult mai multe decât cele pozitive, consideră expertul economic Veaceslav Ioniță.

Guvernul a aprobat Programul de creare a 18 Platforme Industriale Multifuncționale în țară.

JUSTIȚIA

Anatol Ciubotaru a fost restabilit în funcția de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Inspectoratul General al Poliției Române spune că nimeni nu solicitat identificarea lui Vladimir Plahotniuc în România, precum afirmă autoritățile.

Evenimentele săptămânii, detaliat

ALEGERI

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat Statele Unite că s-ar implica, prin intermediul misiunilor sale diplomatice, dar și prin serviciilor sale secrete, în treburile de la Minsk, ca și în cele de la Kiev, din Caucaz sau Moldova, în timp ce i-ar învăța pe toți ceilalți că popoarele au dreptul să-și aleagă singure soarta. „Noi vedem asta din declarațiile publice ale ambasadorului,” a spus Lavrov, avându-l în vedere pe trimisul SUA la Chișinău. Dereck Hogan fusese întrebat recent despre potențiale riscuri de fraudare în actuala campanie. Diplomatul a considerat că punctul cel mai vulnerabil ce ar permite falsificări, ține de utilizarea abuzivă a resurselor administrative. „La alegerile precedente, noi am văzut cum s-au folosit acestea. Desigur, noi ne concentrăm atenția și asupra acțiunilor care au loc în timpul participării la vot a alegătorilor din Transnistria”, a spus, între altele, ambasadorul american.



Analistul politic Anatol Țăranu, ex-ambasador în Federația Rusă, crede că, reacționând la spusele diplomatului american, șeful diplomației ruse urmărește mai ales scopul să încerce să le reducă importanța: „Lavrov, dar, de fapt, Rusia înțelege că Igor Dodon are șanse puține să câștige alegerile fără niște acțiuni care sunt la limită sau chiar încalcă prevederile legale și acest lucru desigur că enervează Rusia. Atunci când despre aceste încălcări vorbesc concurenții electorali din Moldova, acest lucru poate fi dat pe seama intereselor concurențiale, dar când despre acest lucru vorbesc SUA prin intermediul ambasadorului Hogan, lucrurile iau o altă coloratură și Rusia încearcă să diminueze valoarea acestor avertismente venite din partea SUA”.

Subsecretarul de stat pentru afaceri politice din SUA, David Hale a discutat cu Igor Dodon și cu Maia Sandu despre alegerile prezidențiale din Moldova, a anunțat Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău. „În cadrul unor apeluri diferite, subsecretarul Hale a subliniat importanța procesului electoral liber și corect, care să respecte voința poporului Moldovei, inclusiv condiții de concurență echitabile pentru toți candidații, eliminarea susținerii ilegale străine pentru campaniile politice și accesul la resursele mass media în conformitate cu legislația Republicii Moldova”, se anunță în comunicat.

Totodată, oficialul american a reiterat sprijinul SUA în procesul de monitorizare a alegerilor, inclusiv prin intermediul unor observatori pe termen lung din cadrul Biroului OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului.

Potrivit celui de-al doilea raport al API de monitorizare a 12 portaluri informaționale în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2020, candidatul independent la prezidențiale, Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor, are cumulativ cea mai mare vizibilitate în presa online monitorizată, tot el fiind prezentat preponderent în context pozitiv (434 de apariții favorizante). Candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, a apărut cel mai puțin într-un context care l-a favorizat (3 cazuri).

De partea cealaltă, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a apărut cel mai des într-un context negativ, care a defavorizat-o (de 84 de ori), iar pe candidata Partidului Politic „Șor”, Violeta Ivanov, au defavorizat-o cele mai puține materiale jurnalistice (5). În total, în perioada 1-10 octombrie, cele 12 portaluri informaționale au publicat 1061 de materiale care vizează direct sau indirect campania electorală. Peste 94% dintre acestea au fost știri cu diferit grad de complexitate.

Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii on-line „Președintele răspunde”, din 16 octombrie, că limba rusă trebuie să redevină obiect obligatoriu de studiu în școli. Expunerea repetată, în campania electorală, a acestei teze este calificată de către Mișcarea Politică UNIREA și de către Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului Electoral UNIREA la alegerile prezidențiale drept o declarație de intenție prost camuflată de a impune limba rusă drept a doua limbă de stat în Republica Moldova, o „datorie” mai veche a lui Igor Dodon în fața creditorilor săi de la Moscova”, a spus Dorin Chirtoacă. „Limba rusă, care aparține uneia dintre minoritățile etnice din Republica Moldova, nu poate fi pusă mai presus, prin studiere obligatorie, față de limbile ucraineană, găgăuza, bulgară, precum și alte limbi vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Limba rusă nu poate fi mai presus, nici de limba română, care este limba oficială a statului nostru”, a precizat candidatul la funcția de președinte.

În cadrul unor dezbateri televizate, candidatul Andrei Năstase a declarat că „Transnistria nu se negociază cu nimeni, Transnistria se recuperează. Iar eu sunt un bărbat hotărât care va duce lucrurile la bun sfârșit prin mijloace diplomatice, prin democratizarea și demilitarizarea acestei zone. Eu chiar voi rezolva lucrurile. Știu cum să fac acest lucru și vă asigur că Transnistria poate fi recuperată!”, a declarat Năstase.

VIAȚA DE PARTID

După ce deputații Pro-Moldova Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Gheorghe Brașovschi și Corneliu Padnevici, au anunțat că o susțin pe Violeta Ivanov, candidata Partidului Șor pentru funcția de șef al statului, la alegerile prezidențiale preconizate pentru 1 noiembrie și colega lor, Ruxanda Glavan a anunțat același lucru. Liderul Pro-Moldova, Andrian Candu, declarase că cei patru deputați care și-au anunțat susținerea pentru candidatura Violetei Ivanov la prezidențiale, ar fi făcut-o din motive personale, întrucât între ei există „anumite relații apropiate”.

În lumina acestor „evoluții” și speculații, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi consideră că neacceptarea lui Andrian Candu în cursa prezidențială „a fost o acțiune gândită în comun de Plahotniuc și Dodon”, pentru ca trecerea celora de la „Pro Moldova” la ”Partidul Șor”, cu asocierea ulterioară în Parlament cu PSRM, să arate ”logic”???”

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a pronosticat pe parcursul săptămânii curente o „tranzacție murdară pentru crearea unei noi majorități parlamentare în favoarea PSRM-ului lui Igor Dodon. După toate negocierile pe care le-a avut Dodon cu Plahotniuc, inclusiv prin intermediarii pe care îi cunosc foarte bine, s-a stabilit ca, săptămâna viitoare, majoritatea deputaților „Pro Moldova” să treacă în Partidul „ȘOR”. Astfel, va fi formată o nouă majoritate, iar Pavel Filip și cei câțiva democrați o să plece în istorie”, a precizat Usatîi într-o conferință de presă.

Potrivit lui, noua majoritate parlamentară urmează să aibă 53 – 54 de deputați.

PROPAGANDA & FAKE

După ce în august Igor Dodon anunțase că Federația Rusă va dona Moldovei 50 de mii de tone de motorină, tot dânsul a precizat recent că fermierii vor primi acum un ajutor financiar din care vor putea procura doar în jur de 4 700 de tone de motorină. Potrivit experților Watchdog.MD, în aceste condiții, cantitatea motorinei promise agricultorilor a scăzut de zece ori. „Insuficient pentru agricultori, dar îndeajuns pentru a alimenta mașinăria propagantistică a PSRM în ajun de alegeri”, mai precizează experții Watchdog.MD.

Într-un interviu acordat RIA Novosti, președintele Igor Dodon a declarat că în Moldova nu există la moment un potențial protestatar, asemănător celui din Belarus, și el nici nu va apărea, dacă nu va fi adus din exterior. „Sunt convins că Rusia nu-și dorește o destabilizare aici, ea nicicând n-a vrut o destabilizare a situației lângă granițele și perimetrele sale. Luând în calcul Transnistria, Federația Rusă nu este interesată în destabilizarea lucrurilor în Moldova, a subliniat candidatul independent, susținut de PSRM în actualele alegeri prezidențiale.

Considerând că doar Rusia, UE și SUA au capacitatea de a influența lucrurile în Moldova, el crede că nici Uniunea Europeană nu este interesată de destabilizarea situației în preajma propriului hotar, iar SUA sunt preocupate de propriile alegeri. Totodată, actualul președinte al Republicii Moldova, consideră că vor fi încercări de a organiza proteste după alegerile președintelui, dar „conducerea republicii va reuși să le facă față”, scrie agenția rusă de știri.

Pe 15 octombrie, deputatul PAS, Mihai Popșoi, și vicepreședinta PAS, Olesea Stamate, au organizat o conferință de presă în care au vorbit despre așa-numitele sondaje prin telefon realizate de staff-ul lui Igor Dodon. Deputații fac un apel către persoanele contactate și îi îndeamnă să înregistreze această conversație. De asemenea, au sesizat organele competente și cer tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Mai mulți cetățeni au raportat că în ultimele zile au fost chestionați telefonic de persoane, care susțin că fac parte din „Centrul de investigare a opiniei publice”. Aceștia nu prezintă date despre scopul chestionării sau cine finanțează sondajul, în schimb întreabă cetățenii dacă „îl susțin în continuare pe președintele Igor Dodon”.

NEAMUL & DRUJBA

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, consideră că autoritățile de la Chișinău par să acorde mai multă importanță unor utilaje de deszăpezire decât ajutoarelor sub formă de echipamente de protecție și medicamente anti-covid acordate de către România și UE. „... unii par să acorde mai multă importanță mașinilor de deszăpezire decât ajutoarelor dezinteresate, generoase și necondiționate din partea României sau statelor membre UE, care au constat în echipamente de protecție și medicamente anti-covid”.

În luna mai, atunci când Republica Moldova se afla în stare de urgență din cauza pandemiei de COVID-19, un ajutor umanitar în valoare de 3,5 mln euro, constând din echipamente medicale, utilaj medical, medicamente și alte consumabile aduse cu 20 de camioane a fost întâmpinat sub podul de la Telecentru.

GUVERN

Premierul Ion Chicu a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, în cadrul căreia au discutat despre proiectele de interes comun pe agenda relațiilor bilaterale.

Oficialii au făcut un schimb de opinii privind organizarea procesului electoral. Ion Chicu a declarat că Guvernul depune eforturi consolidate pentru excluderea utilizării resurselor administrative și organizarea unui scrutin electoral transparent cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară.

Prim-ministrul s-a arătat optimist în privința obținerii de către Republica Moldova a unui nou acord de finanțare cu FMI, amintind despre îndeplinirea condiționalităților prevăzute.

PUTEREA LOCALĂ

Președintele raionului Râșcani a contramandat pe 17 octombrie hotărârea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică raionale privind instituirea gradului de alertă cod roșu, la fel și lista restricțiilor impuse pentru cetățeni, instituită cu câteva ore înainte. Funcționarul a precizat că măsurile propuse de către Comisie urmează a fi discutate săptămâna viitoare, pentru a lua o decizie care să nu afecteze activitatea cetățenilor.

În raionul învecinat, Glodeni, decizia de a institui cod roșu a fost acceptată, intră în vigoare azi și va fi valabilă timp de două săptămâni. Se interzic nunțile, cumetriile, zilele de naștere, ceremoniile religioase, cu excepția înmormântărilor și a botezurilor, însă numărul participanților este limitat la 10 persoane.

Transportul public din orașul Râșcani nu va circula în weekend. Piețele își vor sista activitatea începând cu joia viitoare. Își suspendă activitatea și unitățile de alimentație publică. Instituțiile de învățământ din orașul Râșcani, satele Costești, Corlăteni și Singureni vor desfășura orele doar de la distanță. Va fi suspendată activitatea sălilor de fitness și a școlii sportive, iar evenimentele cultural sportive sunt interzise. Nerespectarea acestor cerințe va fi sancționată conform legislației.

Prin plafonarea taxelor locale guvernul intenționează să „rupă” din competențele autorităților publice locale. Potrivit reprezentantului Congresului Autorităților Locale din Moldova, Alexei Busuioc, intențiile Guvernului se vor întoarce împotriva autorităților publice centrale. „Noi nu mai suntem acei primari din 2012, CALM nu mai este același. Acum bătălia va fi mult mai dură. CALM-ul a trecut de verde împărat, a trecut de roșu împărat, de albastru împărat și împărații ăștia care vor veni acuma. De data asta sunt sigur, sunt absolut sigur că guvernarea va pierde lupta cu administrația publică locală”, a menționat Alexei Busuioc.

Platforma DA nu va susține prevederile propuse de către Ministerul Finanțelor în Politica Fiscală pentru anul viitor, menite să redirecționeze un șir de taxe locale în bugetul central, altele să le plafoneze sau chiar să le anuleze. Liderul formațiunii și candidatul la prezidențiale Andrei Năstase califică inițiativele drept o încercare de a știrbi din autonomia puterilor locale, lucru ce va conduce spre degradarea localităților.

La începutul acestui an, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile privind plafonarea taxelor locale după ce mai mulți primari și reprezentanți ai autorităților locale au spus că aceste prevederi le prejudiciază bugetele. Pe de altă parte, oamenii de afaceri s-au expus pentru păstrarea plafoanelor la stabilirea taxelor locale, motivând că aceasta i-ar proteja de abuzurile primarilor și consilierilor care își promovează interesele.

REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

Asociația Promo-Lex a publicat un studiu care atestă că dreptul la libera circulație în Zona de Securitate este încălcat cel mai frecvent. Chiar dacă ar fi ignorată dislocarea ilegală de către administrația transnistreană a posturilor de control și verificarea ilegală a documentelor tuturor persoanelor care traversează linia administrativă, cazurile de refuz de intrare în regiune și, mai nou, de părăsire a regiunii sunt frecvente și, în mare parte, nedocumentate. Involuția dramatică la acest capitol, înregistrată în 2020, este fără precedent și demonstrează cine, de fapt, deține pârghiile de control în Zona de Securitate, menționează autorii.

Potrivit studiului, decizia administrației regiunii de restricționare a circulației peste linia administrativă, în martie 2020, sub pretextul măsurilor anti-pandemice, a afectat sute de mii de oameni de pe ambele maluri și a inclus amplasarea a 37 de posturi de control suplimentare în Zona de Securitate. A fost creat un precedent periculos când Tiraspolul a impus, iar Chișinăul a acceptat reguli noi în Zona de Securitate. Potrivit Promo-LEX, este grav că prin această acțiune Tiraspolul și-a adjudecat dreptul de a schimba ulterior aceste reguli, situație, la fel, acceptată tacit de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

Directorul executiv al Promo-LEX, Ion Manole, a declarat că odată instalate și operaționale, posturile de control rămân, activează și exercită efectiv funcții de control și restricționare a traficului de persoane și bunuri. Potrivit lui, numărul real de posturi instalate este necunoscut.

În altă odine de idei, Asociația Promo-Lex compară conflictul de pe Nistru cu o bombă cu ceas, iar experții spun că au existat multe încercări de a fi detonată. Din cele peste 2700 de incidente înregistrate între anii 2001-2020, 30 de cazuri sunt catalogate drept "grave". Cele mai multe dintre acestea s-au produs în anii 2004, 2006 și 2009. Toate incidentele de pe Nistru s-au soldat cu moartea a 12 persoane.

„Mai mult, potrivit celor de la Promo-LEX, conflictul de pe Nistru se amplifică ca urmare a acțiunii forțelor paramilitare de la Tiraspol. Referindu-se la răpirea recentă a cetățenilor, dintre care doi rămân în detenție la Tiraspol, Ion Manole, director executiv, Asociația Promo-LEX a spus: „Ne dorim ca să fim anunțați că se depun eforturi și în mod clar să fie eliberate și cele 2 persoane. În special, domnul Glijin, demersurile cărora sunt susținute de Promo-LEX prin intermediul mamei sale”.

Vicepremierul pentru reintegrare Cristina Lesnic și delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control s-au întâlnit cu Misiunea OSCE în Republica Moldova.

Chișinăul a subliniat că ultimele cauze din Camenca în perioada 7-8 octombrie curent, au întrecut nu doar liniile roșii, dar au demonstrat că dimensiunea drepturilor omului este cea mai sensibilă din punct de vedere al provocărilor.

Aceeași poziție a fost exprimată și în cadrul reuniunii Consiliul Permanent al OSCE din 15 octombrie la Viena. Ministerul Afacerilor Externe susține că Delegația R. Moldova a chemat comunitatea OSCE, în particular mediatorii și observatorii în formatul 5+2, să-și consolideze eforturile în scopul asigurării protecției drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Precum se obișnuiește, partenerii internaționali au exprimat îngrijorare și au chemat Misiunea OSCE în Moldova să își intensifice eforturile pentru a asigura libertatea de circulație și monitorizarea mai viguroasă a situației în Zona de Securitate.

VIAȚA ÎN PANDEMIE

OMS a declarat că ideile de a anula restricțiile și de a permite majorității oamenilor să se îmbolnăvească de coronavirus pentru ca astfel să se formeze o imunitate colectivă sunt neștiințifice și lipsite de etică. Imunitatea colectivă se realizează prin protejarea oamenilor de un virus și nu prin expunerea la acesta, a declarat OMS.

Ala Tocarciuc, expert în medicină, consideră că de urgență majoră este identificarea tuturor celor infectați și a contacților lor. Asta se poate face la nivel comunitar și prin comunicare telefonică, și prin oficiile medicilor de familie, și prin alte filtre. Fiecare primărie poate ușor identifica numărul aproximativ de infectați. Avem 900 de primării, deci, am primi 900 de tabele, care ar crea un tablou real al situației din țară, o înțelegere a necesităților reale de paturi de spital și o posibilă estimare a evoluției ulterioare.

Ca și idee pentru posibilă utilizare de soft, aș propune utilizarea softului de la alegeri. Doar că în loc de denumiri de partide să fie alți termeni. Și datele se pot consolida on-line în cel mult 48 ore pentru toată țara. Suntem mici și compacți, și foarte conectați. Nu este complicat să colectăm aceste date, dacă vrem. Avem și oameni instruiți în utilizarea softului deja în toate satele.

Cu datele colectate o să vedem situația și o să înțelegem ce resurse ne trebuie, unde pregătim carantina, unde doar izolăm focarele. O să înțelegem și cum desfășurăm alegerile, câte urne mobile ne trebuie etc.

În plină pandemie, autoritățile au anulat sărbătorirea publică a unor evenimente importante printre care Ziua Independenței, devenită Ziua națională a Republicii Moldova, însă nu au procedat astfel și cu Ziua orașului Chișinău, care a fost organizată de municipalitate, prin oficializarea unei slujbe religioase în aer liber, în fața Catedralei Maicii Domnului, la care a participat și Igor Dodon, care candidează pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale.

În legătură cu aceasta ministrul educației Igor Șarov a îndemnat conducerea municipiului „să nu practice duble standarde” și a atras atenția că decizia ca elevii să poarte măști pe durata aflării la școală nu a fost consultată cu reprezentanții MECC.

Potrivit Biroului Național de Statistică, persoanele din 38,7% dintre gospodării au declarat că au avut în pandemie stare de depresie, stres, anxietate. Oamenii au menționat că dispun de venituri mai mici cu circa 25% pe o persoană. În cazul a circa 15% dintre gospodării cu membri peste hotare, cel puțin un membru al familiei s-a întors de peste hotare, deoarece a pierdut locul de muncă. În cazul altor 15% – cineva din gospodărie nu a putut să se întoarcă în țară. Și gospodăriile care au realizat reducerea sau pierderea remitențelor de peste hotare dispun de un venit pe persoană mai mic cu 9,2% în raport cu cele care nu au înregistrat aceste reduceri sau pierderi.

O serie de dificultăți au fost menționate cu referire la accesarea serviciilor de educație la distanță. Circa 10% din gospodării cu elevi sau studenți au declarat că accesul la învățământul la distanță este limitat din cauza numărului insuficient de computere sau dispozitive electronice în gospodărie, 9,6% – conexiunii slabe la internet, 6,3% – lipsa conexiunii la internet, iar 4,4% din gospodării cu elevi sau studenți care nu dispun de echipamente electronice.

ECONOMIA

În raportul său din octombrie „Perspectivele dezvoltării economiei mondiale (World Economic Outlook), publicat la Washington, FMI prognozează o scădere a PIB-ului Republicii Moldova cu 4,5%, iar a inflației cu 0,5%. Comparativ cu datele anterioare, din luna aprilie, prognoza privind evoluția economiei moldovenești s-a înrăutățit cu 1,5 p.p., în timp ce prognoza inflației a rămas la același nivel.

Anterior, Banca Mondială a retrogradat prognoza PIB-ului Republicii Moldova pentru anul 2020. Conform experților, în 2020, PIB-ul țării va scădea cu 5,2%, ci nu cu 3,1% (prognoză anterioară). În 2021, PIB-ul va înregistra o majorare cu 3,5%, iar în 2022 – cu 3,7%.

BERD, de asemenea, și-a înrăutățit estimările privind evoluția economică a Republicii Moldova în anii 2020 și 2021, ca rezultat al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Conform instituției, PIB-ul țării riscă să se micșoreze cu 5,5% în anul curent, iar în 2021 să crească cu doar 3,5%.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în prima jumătate a anului 2020, PIB-ul țării a scăzut în termeni reali cu 7,2% față de aceeași perioadă din 2019.

Anularea taxei rutiere, propusă în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021, aparent pare o inițiativă bună și care este susținută de politicieni, mai ales în contextul campaniei electorale. Însă efectele negative ale acestei modificări sunt mult mai multe decât cele pozitive. De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, includerea taxei rutiere în accizele la produsele petroliere va pune povara fiscală de pe deținătorii de mașini pe umerii agricultorilor și aceasta este o problemă mare.

Contactat de IPN, Veaceslav Ioniță a declarat că o problemă a acestei modificări propuse este faptul că taxa rutieră, care intră integral în bugetul local, nu va mai ajunge la administrațiile publice locale. Însă, în opinia sa, această problemă poate fi soluționată destul de ușor – Guvernul și Parlamentul pot decide, de exemplu, că 20% din accize să fie redirecționate, și anume: 10% spre primării și alte 10% spre raioane.

Guvernul a aprobat pe 13 octombrie Programul de creare a 18 Platforme Industriale Multifuncționale în țară. Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, necesitatea elaborării și implementării Programului-pilot de creare a Platformelor Industriale Multifuncționale (PIM) a apărut din considerentul că repartizarea platformelor industriale existente nu este uniformă, astfel, în 18 regiuni nu există infrastructura industrială pentru atragerea investițiilor.

Pentru crearea infrastructurii PIM în bugetul 2020 sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de 50 mln lei. În calitate de unitate de implementare a acestui program-pilot a fost desemnată Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

„Prin acest program-pilot se urmărește dezvoltarea în regiunile respective a unor locații dotate complet din punct de vedere al utilităților, ceea ce le va face atractive pentru dezvoltarea industrială”, a declarat Sergiu Railean.

JUSTIȚIA

Anatol Ciubotaru a fost restabilit în funcția de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Decizia a fost luată de Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție, în urma examinării recursului depus de către acesta.

Anatol Ciubotaru, a fost demis din funcție pe 24 martie, după ce a testat la un laborator privat patru medici care lucrau cu bolnavii de COVID-19 din secția de terapie intensivă. La două săptămâni după decizia de eliberare din funcție, medicul-chirurg Anatol Ciubotaru deja se ocupa de elaborarea unui program de prevenire a îmbolnăvirii medicilor din Centrul de diagnosticare și triere a pacienților infectați cu COVID-19 din Hanovra, Germania. Atunci, premierul Ion Chicu declara că decizia de a face modificări la nivelul managementului SCR a fost luată cu scopul „de a spori capacitățile instituției de a face față provocărilor epidemiologice”.

Decizia este irevocabilă. „Cu toate acestea, nu cred că acei care m-au demis să cedeze atât de simplu. Vom vedea”, a reacționat Anatol Ciubotaru.

Inspectoratul General al Poliției Române a răspuns solicitării postului de televiziune Jurnal TV referitor la Vladimir Plahotniuc: „Persoana la care faceți referire, în perioada menționată, nu a făcut obiectul vreunei cereri de asistență de cooperare polițienească internațională între Biroul Național Interpol din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și corespondenții din Republica Moldova”.

Jurnal TV expediase o solicitare oficială de informații către biroul Interpol România în care a întrebat dacă autoritățile de la Chișinău au expediat vreo solicitare, în august-septembrie curent, către Poliția Română/Biroul Național Interpol pentru identificarea, localizarea și extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din România în Republica Moldova.

În alt context, avocatul lui Vladimir Plahotniuc a declarat că clientul său este „nedumerit de modul în care se face justiție în Republica Moldova”. Replica a venit după ce Procuratura Generală a anunțat că mai multe proprietăți ale acestuia urmează a fi puse sub sechestru de către autoritățile din România, Franța și Elveția. La fel, ar urma să fie sechestrate 9 apartamente, înregistrate pe numele soției acestuia, precum și  4 autoturisme (înregistrate în Republica Moldova).

SUBIECTE DE URMĂRIT

Efortul autorităților de implementare a propriilor decizii privind oprirea coronavirusului este minim sau chiar distorsionat, detașat de așteptările oamenilor.

Pandemia a arătat că mai marii acestei lumi sunt la fel de neputincioși în fața virusului ca și cerșetorii. Cum se va reflecta noua percepție a existenței în alegeri, inclusiv a președintelui Republicii Moldova?

Deși tinerii suportă mai greu restricțiile sau chiar le ignoră, cel puțin, în afara orelor, școala îi adună zilnic, sistemic sub acoperișul său, unde s-ar putea crea, dacă deja nu s-au creat, incubatoare de pericol. Există suficient personal pentru a verifica necontenit starea lucrurilor și a impune respectarea regulilor?

Iurie Vition, IPN
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Acest produs media este realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova (FSM). Punctul de vedere al autorului materialului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse".