logo

Laurențiu Pleșca: Statutul de neutralitate nu presupune lipsa apărării naționale


https://www.ipn.md/ro/laurentiu-plesca-statutul-de-neutralitate-nu-presupune-lipsa-apararii-8004_1105023.html

Republica Moldova trebuie să-și consolideze capacitățile de apărare și securitate și să-și intensifice contactele cu partenerii din Uniunea Europeană și NATO. Opinia aparține cercetătorului în politici la German Marshall Fund, SUA, Laurențiu Pleșca, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „Ce interese ascunde „lupta pentru pace” pe timp de război?”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, politicienii din Republica Moldova, care promovează narativul „luptei pentru pace” fără consolidare apărării, promovează indirect retorica Moscovei și țintesc preluarea puterii.

Potrivit expertului Laurenția Pleșca, statutul de neutralitate nu protejează Republica Moldova de un eventual pericol venit din partea Federației Ruse. Republica Moldova trebuie să-și crească potențialul de apărare după exemplul statelor neutre cu tradiții: Elveția și Austria, care investesc masiv în securitatea națională, spune expertul.

„Statutul de neutralitate nu presupune lipsa apărării naționale. Avem exemplul statelor neutre, cum ar fi Elveția, Austria, care investesc mult în armata națională. Bugetul pentru apărare al Republicii Moldova a fost neglijat de la Independență încoace. Guvernările anterioare, mai ales cele orientate spre Est, au omis în totalitate apărarea. Acum bugetul apărării este de 0,6% din PIB și asta după ce actuala guvernare a dublat bugetul apărării. Am avut în 1992 războiul de pe Nistru, atunci Republica Moldova abia se crea, de aceea au luptat polițiștii, nu armata națională. Încă de atunci avem lecții care trebuie învățate. Republica Moldova are nevoie de capabilități militare, iar pentru a înțelege mai bine de ce e nevoie de sporirea capacităților militare, ar trebui să facem referire și la situația din regiunea transnistreană, care este o provocare”, a spus cercetătorul superior în politici la German Marshall Fund, SUA, Laurențiu Pleșca, care este originar din Republica Moldova.

Potrivit expertului, guvernările pro-ruse, care s-au perindat la conducerea Republicii Moldova, premeditat au ignorat domeniul apărării și securității pentru a menține țara în sfera de influență a Kremlinului. Laurențiu Pleșca spune că acum Republica Moldova trebuie să-și intensifice relațiile cu UE și NATO pentru a-și asigura securitatea și prosperitatea.

„Odată cu agresiunea Federației Ruse în Ucraina autoritățile Republicii Moldova au început să înțeleagă că e nevoie de o reanimare a sectorului militar. Există strategia de securitate națională care este una destul de curajoasă, iar alocarea banilor pentru domeniul apărării este un indicator cheie al angajamentului unei țări față de propria securitate. Consider că subfinanțarea forțelor armate moldovenești a fost una premeditată, pentru că până acum nu s-a încercat reanimarea acestui sector foarte important. Republica Moldova este un stat neutru pentru că după războiul de pe Nistru, puterea de atunci a votat, din păcate, statutul de neutralitate, în pofida faptului că pe teritoriul țării staționa și continuă să staționeze ilegal trupe militare străine. Consider că este oportun să mergem în direcția consolidării apărării și de contacte cu partenerii din Uniunea Europeană și NATO”, a explicat Laurențiu Pleșca.

Potrivit expertului, politicienii pro-ruși din Republica Moldova folosesc narativul „luptei pentru pace” la indicația Kremlinului pentru a descuraja sporirea capacităților militare ale țării. Laurențiu Pleșca spune că pentru combaterea falsurilor lansate în societate, autoritățile Republicii Moldova trebuie să-și comunice intențiile pe domeniul apărării ș securității.

„Cei care promovează „lupta pentru pace”, încearcă să convingă cetățeanul Republicii Moldova de faptul că neutralitatea este o soluție, că alianțele militare precum NATO sunt aducătoare de războaie. Aceste narative reprezintă un mare risc la adresa instituțiilor statului pentru că includ o destabilizare politică, o pierdere a încrederii în instituțiile statului și pot afecta procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Aceste campanii de dezinformare pot crea panică în societate. A existat un sentiment de panică la începutul războiului din Ucraina, dar lucrurile s-au mai temperat pentru că armata rusă nu a ajuns la Odessa, respectiv, în prezent, nu reprezintă un pericol direct. Totuși, există un alt pericol, al războiului hibrid. Actorii care promovează așa-zisa luptă pentru pace, indirect, promovează interesele Moscovei. Există și un interes politic de a ocupa funcții și de a prelua puterea, dar nu există interesul sincer de a asigura protecția cetățenilor. Aici statul a gândit o soluție. Este vorba de Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, menit să combată acest gen de falsuri. Este importantă o informare sistematică a cetățeanului Republicii Moldova cu privire la ce se întâmplă în regiune, dar și la nivel intern. Forțele pro-ruse s-au activizat ca niciodată”, a mai spus expertul.

Dezbaterea publică la tema „Ce interese ascunde „lupta pentru pace” pe timp de război?” este ediția a 307-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.