logo

Larisa Voloh: Cu primarii nou-aleși urmează să implementăm legea amalgamării voluntare


https://www.ipn.md/ro/larisa-voloh-cu-primarii-nou-alesi-urmeaza-sa-implementam-7965_1099860.html

După alegerile locale, într-un format nou, cu primarii nou-aleși, urmează să fie implementată legea privind amalgamarea voluntară. O spune președintele comisiei parlamentare administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh. Potrivit deputatului PAS, metodologia amalgamării voluntare a fost aprobată, iar după alegerile locale generale din noiembrie urmează să înceapă acest proces, notează IPN.

Amalgamarea voluntară presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor localități de nivelul I pentru a consolida capacitatea lor administrativă și a presta servicii publice de calitate cetățenilor. Potrivit deputatului PAS, Larisa Voloh, legislația conexă acestui proces a fost deja aprobată, iar după alegeri, noii primari urmează să decidă comasarea voluntară a localităților lor.

Legea privind amalgamarea voluntară a fost votată în prima și în a doua lectură până la vacanța parlamentară, urmează să parcurgem această etapă electorală și deja după, într-un format nou, cu primari nou-aleși în fruntea comunităților locale, să implementăm această lege. Guvernul și-a făcut partea sa de treabă, a fost elaborată metodologia privind amalgamarea voluntară. Mai avem mult de lucru pentru a ajunge la o descentralizare și o autonomie locală veridică, dar pas cu pas le vom reuși pe toate”, a spus președintele comisiei parlamentare administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit deputatului PAS, prioritatea guvernării este să ofere tuturor cetățenilor acces la servicii de calitate, iar pentru acest lucru este necesară regionalizarea serviciilor publice.

„Intenția noastră este ca o bună parte din servicii să fie regionalizate. Cu cât este mai mare numărul de beneficiari, cu atât mai mic este costul pentru prestarea serviciului, în plus, va avea loc modernizarea acestor sisteme, tehnologiile noi vor reduce din costurile pentru mentenanță, pentru întreținerea acestor rețele. Numărul populației scade în localitățile rurale și avem și această problemă cu îmbătrânirea, de aceea această reformă noi am luat-o pe segmente sectoriale, am început cu asistența socială. Urmează, probabil, sistemul de educație, sistemul sănătății și vom continua exact în felul acesta pe diferite segmente, pe partea de infrastructură. Noi trebuie să intervenim, trebuie să creăm condiții mai bune, probabil că aceste condiții bune vor atrage și investitori în localitățile rurale”, a mai spus deputatul PAS.

Potrivit legii amalgamării, dacă două sau mai multe localități decid comasarea voluntară, acest proces va fi sprijinit de stat. Timp de 7 ani, Guvernul va aloca bani pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru susținerea bugetelor localităților amalgamate.