logo

Larisa Catrinici: În 2019, au fost diagnosticați cu cancer peste 10 mii de oameni


https://www.ipn.md/ro/larisa-catrinici-in-2019-au-fost-diagnosticati-cu-cancer-7967_1071602.html

În anul 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 10 mii de cazuri noi de îmbolnăvire cu cancer. Printre cele mai răspândite tipuri de cancer sunt cel colorectal, mamar și de col uterin. Despre aceasta a anunțat directoarea Institutului Oncologic, Larisa Catrinici, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4, transmite IPN.

Din cifra totală de bolnavi primar depistați, 46% sunt cei care sunt în stadiul unu sau doi, respectiv, se încadrează într-un tratament radical și au șansa de a trăi 10, 20, 30 de ani și mai mult, spune Larisa Catrinici. 54% dintre cazuri sunt depistate în stadiul trei, patru. În aceste cazuri, tratamentul bolii depinde foarte mult de capacitatea organismului de a reacționa, dar pronosticul este cu mult mai rezervat.

Directoarea Institutului Oncologic susține că pe parcursul anului trecut toate cazurile de cancer la cavitatea bucală au fost depistate în stadiu tardiv. De asemenea, din cele 200 de cazuri de cancer la ficat, doar patru au fost depistate în stadiile de boală unu și doi. „Când te uiți la structura morbidității pe raioane, pe localități din nord la sud, ar putea să-ți explici că este un acces limitat la spitale, dar deodată se vede unde este un medic sau specialist cu o vigilență ridicată față de această maladie. Deodată se vede că sunt mai multe cazuri de îmbolnăvire cu cancer depistate în stadiile unu și doi și sunt localități unde, cu regret, oamenii vin în stadii tardive”, a afirmat Larisa Catrinici.

Printre femei, cel mai răspândit tip de cancer este cel mamar. Printre copii, cele mai răspândite tipuri de cancer sunt cele legate de sânge. În ceea ce privește cancerul pulmonar, directoarea Institutului de Oncologie spune că termenul de supraviețuire este de până la doi ani. „Dacă noi înregistrăm 300 de cazuri noi de cancer pulmonar, practic 250 mor în primul an de viață fiindcă nu ai ce le face”, afirmă Larisa Catrinici.

Totodată, în cazul cancerului mamar termenul de supraviețuire este de și 10-15 ani, iar în cazul cancerului de prostată, doar 27% dintre cazuri ajung la cinci ani supraviețuire.