logo

La un eventual referendum pentru integrarea în UE 58% ar vota pentru, sondaj


https://www.ipn.md/ro/la-un-eventual-referendum-pentru-integrarea-in-ue-58-7965_1097858.html

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 58,5% din populație ar vota pentru, iar 30% împotrivă, arată datele unui sondaj de opinie realizat de „CBS-Research”, la comanda Comunității WatchDog.MD. La aceeași întrebare, 3% au spus că nu ar participa la referendum, aproape 7% nu au știut ce să răspundă, iar alți 1,6% nu au răspuns, transmite IPN.



Potrivit sociologului Vasile Cantarji, de la SBS Research, la întrebarea cu privire la o eventuală susținere a integrării în Uniunea Economică Euroasiatică, 37,9% ar vota pentru, 47% împotrivă, 3,8% nu ar participa, 9% nu au știut ce să răspundă, iar 2,2% nu au răspuns.



Dacă ar fi să aleagă între integrarea în UE și integrarea în Uniunea Vamală, anume 53,3% ar vota pentru integrarea în UE, iar 27,2% pentru integrarea în Uniunea Vamală.



La un eventual referendum cu privire la aderarea la NATO, 33,4% ar vota pentru, 52,6% ar vota împotrivă, 3,8% nu ar participa, iar peste 10% nu au știut ce să răspundă sau nu au răspuns la această întrebare.



Pentru unirea Republicii Moldova cu România ar vota 40%, împotrivă – 50,3%. Nu ar participa la referendum 2,1%, iar peste 7% din respondenți nu au știut ce să răspundă sau nu au răspuns.



Respondenții au avut opinii împărțite în ceea ce privește ieșirea Moldovei din Comunitatea Statelor Independente. 18,9% au declarat că Moldova categoric trebuie să iasă din CSI, 27,2% au declarat că, dacă acest lucru e nevoie pentru integrarea în UE, atunci Moldova trebuie să iasă din CSI. 13% sunt de părere că Moldova nu trebuie să iasă din CSI, chiar dacă asta va opri aderarea la UE. 17% consideră că Moldova trebuie să rămână în CSI și să nu adere la UE. 7,6% au indicat că Moldova trebuie să iasă din CSI, dar să nu adere la UE, iar 16,3% nu au știut sau nu au răspuns la această întrebare.

Sondajul a fost desfășurat în perioada 10-19 iunie, pe un eșantion de 1121 persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 ani și mai mult. Marja de eroare este de 3%.