Summitul NATO, din 4-5 septembrie, va avea efecte indirecte asupra Moldovei. Analistul politic Viorel Cibotaru spune că la acest summit se poate veni cu sugestii pentru dezvoltarea forţelor armate din Moldova, dar şi de explorare efectivă a instrumentelor existente de cooperare cu NATO.
Viorel Cibotaru a declarat pentru IPN că, probabil, vor fi analizate programele speciale de cooperare, precum programul „Parteneriat pentru pace”, şi se va vorbi despre necesitatea edificării instituţiilor naţionale de apărare, de luptă împotriva terorismului. Viorel Cibotaru spune că aceste programe au nevoie de evaluare şi este convins că la summit se vor discuta noi formule de cooperare cu ţările ne-membre ale NATO.
Ambasada Marii Britanii la Chişinău informează, într-un comunicat de presă, că Regatul Unit va găzdui Summitul NATO la Celtic Manor în Ţara Galilor. Aceasta va fi cea mai mare reuniune a liderilor internaţionali care a avut loc vreodată în Marea Britanie, dar şi una din cele mai importante din istoria Alianţei Nord Atlantice, iar liderii mondiali vor decide cum NATO poate să rămână în fruntea eforturilor de edificare a stabilităţii într-o lume imprevizibilă.
La summit vor participa demnitari de stat de cel mai înalt nivel, reprezentând cele 28 de ţări membre, precum şi partenerii NATO interesaţi de securitatea comună. Moldova este invitată şi va fi reprezentată de către ministrul apărării, Valeriu Troenco.
Regatul Unit îşi propune trei priorităţi la acest summit – aprecierea consecinţelor pe termen lung ale crizei dintre Rusia şi Ucraina şi schimbarea situaţiei securităţii geo-strategice la hotarele NATO, atingerea unei înţelegeri în privinţa unui capitol nou în relaţia cu Afganistan şi felul în care sunt respectate angajamentele faţă de Forţele Armate şi asigurarea că NATO abordează noile riscuri ce parvin din partea lumii nestabile de state eşuate, conflicte regionale, terorism şi atacuri cibernetice.