logo

La sfârșitul anului, activele oficiale de rezervă au depășit 5,4 miliarde de dolari


https://www.ipn.md/ro/la-sfarsitul-anului-activele-oficiale-de-rezerva-au-depasit-54-miliarde-de-dolar-7966_1101906.html

La sfârșitul lunii decembrie 2023, activele oficiale de rezervă au constituit 5 453,14 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 293,43 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie, când acestea au însumat 5 159,71 milioane de dolari, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei menționează că majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de mai mulți factori. Mai exact, s-au înregistrat creditele în favoarea Ministerului Finanțelor, ECF (Extended Credit Facility) și EFF (Extended Fund Facility) tranșa VI, debursate de Fondul Monetar Internațional în valoare de 94,17 milioane de dolari. De asemenea, Ministerul Finanțelor a primit suportul bugetar nerambursabil în sumă de 75,73 milioane de dolari, debursat de Comisia Europeană în numele UE, destinat Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată și de înregistrarea suportului bugetar în favoarea Ministerului Finanțelor în mărime de 43,14 milioane de dolari sub formă de împrumut oferit de Agenția Franceză de Dezvoltare, Paris pentru dezvoltarea sectorului energetic. Ministerul Finanțelor a înregistrat și alte tipuri de încasări în conturile de suport bugetar în mărime de 1,06 milioane de dolari.

Printre factorii care au determinat majorarea se numără și aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA (23,44 milioane de dolari). S-au înregistrat intrări nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate – 20,75 milioane de dolari, dar și venituri din gestionarea rezervelor valutare – 18,84 milioane de dolari. Au fost reevaluate valorile mobiliare menținute în portofoliul de investiții (13,34 milioane de dolari) etc.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în valoare de 19,51 milioane de dolari, precum și de plățile Ministerului Finanțelor – 6,40 milioane de dolari SUA.