logo

La sfârșit de iunie, Chișinăul poate primi un stimulent de integrare, Charles Michel


https://www.ipn.md/ro/la-sfarsit-de-iunie-chisinaul-poate-primi-un-stimulent-7965_1089532.html

Uniunea Europeană este decisă să ajute Republica Moldova prin dotarea forțelor ei armate cu echipamente suplimentare, având în vedere logistica de apărare cibernetică și alte activități de consolidare a capacităților militare, dar și prin posibilitatea de a achiziționa resurse energetice pe platforma comunitară. Totodată, se va evita orice escaladare și „declarații provocatoare despre situația din Republica Moldova sau Transnistria”. „Vrem să prevenim incidentele”, a declarat la Chișinău Charles Michel, președintele Consiliului European, după întrevederea cu șefa statului, Maia Sandu.

În discursul său, Maia Sandu a declarat ca Republica Moldova are nevoie de continuarea programului de sprijin bugetar pentru relansarea economiei moldovenești, iar cetatenii își doresc să se alăture cât mai curând familiei europene.

Vorbind despre sarcinile imediate ale oficialităților de la Chișinău, influențate inclusiv de invazia Rusiei în Ucraina, Maia Sandu a spus că Moldova contează pe susținerea partenerilor privind ajutorarea celor care fug din calea războiului. „Contam totodată pe deschiderea pieței din Europa pentru fructele din Moldova care nu mai pot fi livrate pe piețele din est. Mai avem nevoie de permise pentru traversarea UE pentru transportatorii noștri de mărfuri”, a declarat președintele, apreciind  deschiderea în acest sens a unor state membre.

Din partea sa, președintele Consiliului European a declarat ca Republica Moldova  va fi susținută în continuare, atât economic, cât și politic, iar pentru domeniul migrației vor fi oferiți 15 milioane de euro.

Referindu-se la așteptările privind răspunsul la cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, demnitarul a reiterat intenția Comisiei de a publica opinia sa către sfârșitul lunii iunie. „Este un proces complex. Noi vrem să susținem eforturile Republicii Moldova  de a se conforma condițiilor necesare (...) Sunt sigur că în următoarele două luni vom putea trimite un semnal clar în ceea ce ține de extinderea UE”, a menționat Charles Michel.

După aceasta, instituția va decide când va aduce chestiunea în discuția liderilor europeni. Oficialul a subliniat că, în paralel cu acest proces, UE acționează imediat pentru a întări legăturile cu Republica Moldova, inclusiv în domeniul securității energetice.