logo

La Orheiul Vechi se va desfăşura Festivalul sporturilor tradiţionale „Jocurile Daciei”


https://www.ipn.md/ro/la-orheiul-vechi-se-va-desfasura-festivalul-sporturilor-traditionale-jocurile-da-7967_1005360.html

La 25 mai, pe teritoriul Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi, se va desfăşura prima ediţie a Festivalului sporturilor tradiţionale „Jocurile Daciei”. Festivalul  durează o zi şi include o serie de competiţii sportive la care vor putea participa profesionişti, dar şi amatori, transmite IPN.

Directorul rezervaţiei, Valeriu Paşa, a declarat marţi, 21 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, că scopul festivalului este diversificarea sporturilor tradiţionale şi punerea în valoare a tradiţiilor autentice şi a vieţii rustice. Vor avea loc competiţii sportive aşa ca trânta, ridicarea bolovanului, aruncarea suliţei, goana călăreţilor şi toiagul. La competiţii vor participa circa 50 de sportivi din Republica Moldova şi România şi sunt aşteptaţi circa 2 mii de vizitatori. Câştigătorii vor fi premiaţi. La fel, cu premii se vor alege şi unii vizitatori. Tot pentru vizitatori vor fi organizate excursii pe toată durata zilei, în grupuri, cu ghid. De asemenea, va fi organizat un camping, unde cei care vor veni cu corturi vor putea să rămână şi noaptea.

Ruslan Rabii, unul dintre organizatori, a spus că vor evolua formaţii folclorice din raionul Criuleni şi Orhei, dar şi o formaţie de muzică ucraineană din Ivancea. De asemenea, va fi organizat un târg al meşterilor populari. Mâncarea va fi asigurată de pensiunile turistice din zonă, care îşi vor prezenta şi ofertele pentru vacanţă.

Cluburile de reconstrucţie istorică din Chişinău vor reconstitui vestimentaţia medievală militară şi va fi şi un tir cu arcuri medievale la care pot participa vizitatorii sub îndrumarea profesioniştilor.

Accesul pe teritoriul unde se organizează festivalul este gratuit.