La Orheiul-Vechi pietrele sunt smulse din stânci şi comercializate
https://www.ipn.md/ro/la-orheiul-vechi-pietrele-sunt-smulse-din-stanci-si-comercializate-7967_960811.html
Dacă nu vor fi stopate colectările pietrelor milenare din stâncile pitoreşti de pe malurile Răutului, Complexul natural-cultural “Orheiul-Vechi” ar putea să-şi piardă farmecul şi să dispară de pe harta Moldovei, susţine, într-o scrisoare adresată prim-ministrului Vasile Tarlev, şeful Mişcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă.
Potrivit sursei citate, colectarea pietrelor din stâncile milenare a devenit o “epidemie” pentru mai mulţi locuitori din satele Trebujeni, Butuceni şi Morovaia. Aceştia distrug landşaftul în scopul obţinerii pietrei şi comercializării ei. În acelaşi timp, spune Reniţă, nepăsarea faţă de acest vandalism din partea instituţiilor de stat a favorizat apariţia unei pieţe negre de comercializare a pietrelor de la Orheiul-Vechi. O vizită recentă la Orheiul Vechi a demonstrat că pietrele sunt smulse şi dezbătute în continuare din stâncile pitoreşti şi malurile priporoase, iar în unele locuri sunt desprinse şi fărâmiţate stânci întregi.
„Dacă dorim cu adevărat ca acest valoros monument natural-cultural să fie protejat şi inclus în lista Patrimoniului Mondial, ocrotit de UNESCO şi de a-l integra în marile circuite turistice regionale, continentale şi globale, suntem obligaţi să asigurăm protecţia integrată şi deplină a peisajului şi a valorilor istorice, culturale, religioase şi arheologice”, spune Alecu Reniţă, care face un apel către premier cu rugămintea să intervină de urgenţă pentru a lichida piaţa ilicită de comercializare a pietrelor vechi şi de a stopa deteriorare gravă a landşaftului pitoresc de la “Orheiul-Vechi”.
În luna februarie, Alecu Reniţă a mai adresat o Scrisoare deschisă lui Vasile Tarlev, cu speranţa că fărădelegile vor fi curmate. Ulterior, la o şedinţă de Guvern, premierul a dat indicaţii de ocrotire a Complexului natural-cultural “Orheiul-Vechi”, dar, susţine Alecu Reniţă, autorităţile raionale şi locale nu s-au conformat indicaţiilor, astfel că activităţile ilegale de dobândire primitivă a pietrei, ce deteriorează peisajul şi distrug valorosul monument al naturii continuă pe tot teritoriul Complexului “Orheiul-Vechi”.