La o lună de la publicarea în “Monitorul Oficial”, Legea cu privire la libertatea întrunirilor stârneşte deja controverse
https://www.ipn.md/ro/la-o-luna-de-la-publicarea-in-monitorul-oficial-legea-cu-privire-la-libertatea-i-7967_969891.html
Peste 20 de judecători, procurori, avocaţi şi reprezentanţi ai ONG-urilor de specialitate au discutat astăzi în contradictoriu prevederile legii privind întrunirile, în cadrul training-ului “Libertatea întrunirilor ca mijloc de exercitare a dreptului la opinie şi libera exprimare”, organizat de Asociaţia “Promo-Lex”, transmite Info Prim Neo.
Participanţii la discuţii au fost unanimi în ceea ce priveşte necesitatea unui asemenea act legislativ, în concordanţă cu principalele acte internaţionale cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei. În acelaşi timp, ei s-au arătat îngrijoraţi de lipsa unui mecanism clar, în opinia lor, de aplicare a legii şi au cerut Parlamentului interpretarea mai exactă a anumitor prevederi de procedură.
Cele mai multe discuţii au generat articolele cu privire la cine pot fi organizatorii întrunirilor, instalarea de construcţii temporare în spaţii publice, precum şi întrunirile spontane. Mai mult, judecătorii cred că prin prezenta lege a fost diminuat la maxim rolul autorităţilor locale în luarea unor decizii privind organizarea întrunirilor. Potrivit Anastasiei Pascari, judecător la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), legea pune în imposibilitate primăriile să anticipeze promt anumite situaţii în care ar putea degenera întrunirile, chiar şi în cazurile când deţin probe concludente în acest sens. Urmează o procedură anevoiasă de adresare în instanţă, soluţionarea căreia ar putea dura până la câteva luni, şi care nu ar mai avea sens odată cu epuizarea cazului în sine. “Majoritatea judecătorilor vor lucra doar pentru “coş”, şi ce rost mai are examinarea demersului de a interzice o întrunire după ce ea a avut deja loc”, a declarat Anastasia Pascari.
Şi Dorin Ţurcan, procuror la Judecătoria Buiucani, a menţionat că legea nu este una în concordanţă cu cadrul legal existent şi ar mai trebui perfecţionată, pentru a lua în consideraţie toate situaţiile de conflict care pot să apară pe parcurs, chiar dacă de la adoptarea ei şi până în prezent nu a fost înregistrat nici un litigiu în baza prezentului act.
Participanţii au reiterat faptul că într-un stat democratic libertatea întrunirilor trebuie să se bucure de o protecţie constituţională care să includă, cel puţin, o afirmare pozitivă atât a dreptului, cât şi a obligaţiei de a le proteja. Mai mult, legislaţia nu ar trebui să permită autorităţilor o libertate exagerată în acţiuni.
Training-ul, organizat cu suportul financiar al Agenţiei Suedeze de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA) şi al Fundaţiei Soros-Moldova, face parte dintr-un program de instruire continuă, unde fiecare participant va trebui să acumuleze câte 40 de puncte, egal cu numărul de ore participate. Cinci seminare zonale ale Curţilor de apel din teritoriu urmează să să desfăşoare în următoarele luni, la finele cărora vor fi înmânate certificate speciale care confirmă acumularea numărului necesar de ore, transmite Info Prim Neo.