logo

La noapte îl aşteptăm pe Moş Nicolae


https://www.ipn.md/ro/la-noapte-il-asteptam-pe-mos-nicolae-7967_1024385.html

Creştinii ortodocşi care respectă calendarul bisericesc vechi îl sărbătoresc pe 19 decembrie pe Sfântul Ierarh Nicolae. Sfântul este prototipul lui Santa Klaus, adică a unui moş care face daruri copiilor şi maturilor.
 

Parohul Bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Costeşti, Ialoveni, Vasile Ciobanu, spune că de-a lungul timpului Sfântul Nicolae a devenit cunoscut drept făcător de minuni. „Era un om de o mare abstinenţă, de o mare rugăciune şi postire. Un mare pastor şi binefăcător. Nu era caz să nu participe, să nu se implice când era vorba de sărmani sau de osândiţi la moarte pe nedreptate, se ducea şi apuca sabia călăului şi aşa îi salva pe mulţi”, a menţionat parohul, contactat de IPN.

Sfântul Ierarh Nicolae era originar din oraşul Patar, din Asia Mica. Fiind foarte popular ca preot, oamenii începeau să-l facă sfânt din timpul vieţii şi atunci el s-a retras cu nişte marinari în Mira. La început a fost măturător într-o biserică din acel orăşel, iar când oamenii au aflat că el este cunoscutul preot din Patar, l-au numit  episcop de Mira în Licia.

Se spune că în noaptea de 18 spre 19 decembrie, Moş Nicolae le aduce daruri copiilor care au fost cuminţi anul întreg, iar cei neascultători primesc nuieluşe.

Potrivit datelor oferite de Întreprinderea de Stat „Registru”, în Republica Moldova locuiesc peste 80 de mii de persoane cu prenumele Nicolae, unii sunt înregistraţi ca Nicolai, alţii Nicolae, circa 100 de persoane poartă prenumele Nicola. Prenumele este răspândit şi în forma lui feminină. 10635 de femei şi fete poartă numele Nicoleta, 207 sunt Niculina, iar 237 –  Nicole.