logo

La nivel de Parlament va fi creată o platformă de dialog și participare civică


https://www.ipn.md/ro/la-nivel-de-parlament-va-fi-creata-o-platforma-7965_1096740.html

La nivel de Parament va fi creată o platformă de dialog și participare civică în procesul decizional. Potrivit unui proiect de hotărâre, scopul este de a eficientiza participarea largă a societății civile și altor părți interesate în procesul de luare a deciziilor și încurajarea inițiativelor civice ale cetățenilor, transmite IPN.

Inițiativa care aparține unui grup de deputați a fost înregistrată în Parlament. Autorii menționează că perfecționarea cadrului legal de cooperare a legislativului cu societatea civilă și alte părți interesate este necesară pentru a facilita accesul cetățenilor la actele legislative și informațiile de interes public. Potrivit lor, elaborarea proiectului de hotărâre a fost inspirată și din recomandările Comisiei Europene privind instituționalizarea unei platforme de dialog și participarea civică în procesul decizional.

Proiectul definește noțiunile de bază și principiile de dialog și participare civică, care sunt chemate să asigure o înțelegere mai clară a implicațiilor societății civile și altor părți interesate în procesele democratice moderne de luare a deciziilor în cadrul Parlamentului.

Obiectivele inițiativei sunt reprezentarea cât mai largă în Parlament a opiniilor diverselor grupuri de părți interesate, dezvoltarea democrației participative şi a procesului de luare a deciziilor, dar și asigurarea unui dialog eficient și durabil între comisiile permanente și reprezentanții părților interesate.

De asemenea, proiectul instituționalizează un șir de drepturi și obligații ale Parlamentului și ale părților interesate, participante în procesul de dialog, detaliază mecanismele de dialog și participare civică în procesul decizional. Un alt element important de dialog dintre societatea civilă și Parlament este instituționalizarea Memorandumului care reprezintă un mecanism de cooperare chemat să contribuie la consolidarea capacităților instituționale sau administrative ale legislativului, prin furnizarea de expertiză, instruire, asistență tehnică, consultanță și alte servicii de asistență, precum și diseminarea informațiilor despre procesul de integrare europeană al Republicii Moldova. Este vorba și despre armonizarea legislației, precum și implicarea părților interesate în procesul de implementare a prevederilor Acordului de Asociere cu UE.

Proiectul de hotărâre urmează să fie dezbătut în Parlament.