logo

La nicio săptămână, un alt copil a căzut de la etaj


https://www.ipn.md/ro/la-nicio-saptamana-un-alt-copil-a-cazut-de-la-etaj-7967_1021907.html

La nicio săptămână după ce un copil de 2 ani din capitală a murit căzând în gol de la etajul 7, astăzi un alt băiat, de 4 ani, s-a prăbuşit de la etajul 2. S-a întâmplat pe strada Haltei.

Ofiţerul de presă al Centrului Naţional de Medicină Urgentă, Petru Craveţ, a declarat  că, potrivit diagnozei preliminare, micuţul a suferit contuzii ale organelor interne şi toracelui şi a fost transportat la Spitalul clinic municipal „Valentin Ignatenco”.

Contactat de IPN, Veaceslav Plămădeală, şeful Secţiei primiri urgenţă, a spus că, din fericire, în acest caz copilul s-a ales cu traumatisme uşoare şi i s-a prescris tratament la domiciliu.

Medicii atenţionează că astfel de accidente se întâmplă pe motiv că adulţii nu sesizează  ce i se poate întâmpla copilului într-o fracţiune de secundă. Copiii nu trebuie lăsaţi singuri în cameră, mai ales cu geamurile deschise, nici pentru perioade scurte de timp. Când încăperile sunt aerisite, este bine să se iasă cu copilul la plimbare sau geamurile trebuie să fie deschise pe verticală, de sus în jos. Plasele pentru ţânţari, chiar dacă par sigure, se desprind la un efort neînsemnat. Adulţii nu trebuie să pună scaune, mese sau dulapuri la balcon sau lângă fereastră, deoarece copiii pot urca pe ele şi pot cădea de la înălţime.

Acum 3 zile, un copil de 2 ani din capitală a murit căzând în gol de la etajul 7 după ce s-a rezemat de plasă şi aceasta a cedat sub greutatea lui. Un caz similar a avut loc şi în luna mai, când un copil de un an şi 9 luni din capitală a murit căzând de la etajul 9 al blocului locativ în care locuia familia.

Informaţii despre cum poate fi protejat copilul în diferite situaţii pot fi găsite pe site-ul www.parinti.md şi urmărind acţiunile desfăşurate în campaniile de informare pentru prevenirea accidentelor casnice la copii desfăşurată de Proiectul REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova). Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.