logo

La Muzeul Național de Artă au fost vernisate gravuri ale pictorilor japonezi contemporani


https://www.ipn.md/ro/la-muzeul-national-de-arta-au-fost-vernisate-gravuri-7967_1095043.html

Gravuri ale pictorilor japonezi contemporani au fost vernisate la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Lucrările a zece artiști care au explorat extinderea gamei de exprimare a artei contemporane, utilizând tehnica de imprimare în anii 1970, pot fi admirate până pe 12 martie, transmite IPN.

Tudor Zbârnea, director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei, a menționat că sunt prezentate discursuri artistice absolut individuale, dar pe ei toți îi leagă acea expresie comună venită din filosofia, conștiința și cultura japoneză. „Este o expoziție care ne ilustrează o legătură dintre arta tradițională și cu cea de astăzi, dar o găsim foarte bine sincronizată cu arta europeană, pentru că astăzi tendințile estetice și aspirațiile artiștilor sunt atât de extinse, încât nu mai găsim granite ale unor culture concrete. Și în acest context am încercat să punem în valoare o serie de lucrări, pentru ca se cunoaște faptul că Muzeul Național de Artă al Moldovei deține o colecție foarte bogată de gravură japoneză”, a adăugat directorul.

Svetlana Pociumban, șefa Direcției patrimoniu cultural la Ministerul Culturii, susține că expozițiile de artă japoneză se caracterizează prin eleganță și rafinament. „Fiecare dată când vorbim despre artă niponă, cei care cunoaștem bine colecția Muzeului Național de Artă sau cei care o cunoaștem mai puțin bine, dar de fiecare dată ne amintim acele expoziții extraordinare ale xilogravurei japoneze de la muzeu și de fiecare dată rămânem încântați de rafinamenul și eleganța acestora”, a spus șefa Direcției. Ea a menționat că expoziția încă o dată dovedește că arta japoneză este veșnică. Aceasta se schimbă ca formă, dar nu se va schimba niciodată ca esență.

„Când mi s-a spus că prima mea vizită la Muzeul Național de Artă va fi pentru a fi prezent la vernisajul de artă contemporană, m-am simțit neputincios. Și mi-am amintit că am fost odată la o mare expoziție a lucrărilor pictorului Kusama Yayoi în Statele Unite. Iar, de la începutul lunii ianuarie, o sculptură gigantică domină magazinul emblematic al celebrei mărci Louis Vuitton de pe Champs-Élysées din Paris. Dar arta contemporană nu este punctul meu forte”, a menționat ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Yamada. diplomatul a recunoscut însă că a renunțat la prejudecăți când a văzut gravurile expuse. „Este revigorant, chiar inspirat să privești aceste lucrări. Lucrările reprezintă noi încercări de a ieși din abordările convenționale ale artei și de a prezenta ceva nou. Sper din tot sufletul că vă veți bucura de această expoziție”, a mai spus  Yoichiro Yamada.

Potrivit lui Kyoji Takizawa, curatorul proiectului, gravurile realizate de pictori se remarcă atât ca diversitate a picturii, cât și ca formă individuală. Expoziția are menirea să încurajeze spectatorii să reconsidere istoria existentă a gravurilor japoneze. Într-un moment în care gravurile sunt pe cale de a fi uitate ca tendință în arta contemporană, este nevoie atât în Japonia, cât și în străinătate, de a reconsidera istoria dintr-o varietate de perspective critice.

Expoziția „Diversitate și individualitate: gravurile pictorilor japonezi contemporani”  a fost organizată de Ambasada Japoniei în Republica Moldova, împreună cu Fundația Japonia.