logo

La Moldexpo şi-a deschis lucrările expoziţia Infoinvest, ediţia a XIII-a


https://www.ipn.md/ro/la-moldexpo-si-a-deschis-lucrarile-expozitia-infoinvest-editia-a-7967_1009211.html

Peste 450 de invenţii semnate de autori din 6 ţări au fost expuse în cadrul expoziţiei internaţionale Infoinvest, ediţia a XIII-a, care s-a deschis marţi, 19 noiembrie, la Moldexpo, transmite IPN.

Directorul general al Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală, Lilia Bolocan, a spus la lansare că scopul expoziţiei este încurajarea oamenilor creativi din diferite domenii, inclusiv a copiilor. Noutatea expoziţională a acestui an constă în extinderea domeniilor de activitate. Pe parcursul expoziţiei exponatele vor fi analizate de un juriu constituit din experţi naţionali şi internaţionali, iar la final autorii celor mai  interesante invenţii vor fi premiaţi.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, a spus că în acest an la expoziţie participă nu doar cercetători ştiinţifici, ci şi oameni de afaceri, care prezintă cele mai noi descoperiri ştiinţifice.

Preşedintele salonului internaţional de invenţii de la Geneva, elveţianul Jean-Luc Vincent, a spus că o expoziţie este modalitatea cea mai bună de a promova noile invenţii. De 6 ani, la expoziţiile de la Geneva sunt expuse şi lucrările din Republica Moldova. „Există foarte multe expoziţii bune şi mai puţin bune, vă îndemn să aveţi curajul să participaţi şi să vă expuneţi lucrările” – a fost mesajul adresat de Jean-Luc Vincent.

Meşterul popular Ludmila Apostoş a venit la expoziţie vase din lemn prelucrate după o tehnică nouă. Aceasta presupune segmentarea lemnului natural în bucăţi mici prin păstrarea culorii naturale. Fiecare lucrare este de unicat. Produsele se confecţionează doar la comandă, iar preţul porneşte de la 400 de lei bucata.

Adrian Vlas, elev din satul Sarata Galbenă, raionul Hânceşti, a expus o motocicleta cu 3 roţi, care este cea de-a 5-a invenţie a sa. Motocicleta are motor de maşină şi poate fi utilizată atât în scopuri casnice, cât şi pentru plimbarea mirilor în ziua nunţii, spune autorul. Asamblarea a durat 5 luni, iar piesele l-au costat 3 mii de euro.

Sergiu Baltă, student la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), a prezentat publicului maşina rube-golden, care îndeplineşte o sarcină simplă cu metode ingenioase. Sarcina din acest an a invenţiei a fost deschiderea a 2 uşi cu ajutorul a 37 de trepte de transmitere a bilelor. Asamblarea a durat o lună şi jumătate, la ea au lucrat 4 persoane.

Un alt student UTM, Andrei Paladi, a expus o maşină cu propulsie pe bază de combustibil şi o bicicletă cu propulsie musculară. Ambele invenţii sunt prezentate în stadiu mecanic. Versiunea finală a maşinii trebuie să semene cu o decapotabilă cu 2 locuri. Asamblarea a durat 2 luni şi jumătate. O parte a elementelor au fost inventate, altele cumpărate.

Apicultoarea Svetlana Mândru din Floreşti prezintă la expoziţie toată gama de produse a stupului de albine – miere naturală, lumânări confecţionate manual din ceară naturală, fără coloranţi şi aromantizanţi, precum şi plante medicinale, care ajută la stabilizarea tensiunii arteriale, contribuie la îmbunătăţirea funcţiei pancreasului şi a ficatului. Preţul produselor prezentate variază între 25 şi 70 de lei.

Infoinvest 2013 a adunat circa 170 de participanţi. Expoziţia poate fi vizitată până pe 22 noiembrie.