La grădiniţa din satul Ciumai, raionul Taraclia a fost instalat sistem de încălzire pe biomasă. Potrivit unui comunicat de presă remis de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, începând cu iarna viitoare, cei 152 de copii şi educatori vor avea energie termică din combustibil produs în Republica Moldova. Sistemul, care este primul în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă 2, are o capacitate de 150 kW şi va încălzi o suprafaţă de peste o mie de metri pătraţi, transmite IPN.
„Împreună am depăşit obstacole şi am realizat paşi concreţi spre dezvoltarea durabilă. Sunteţi parte a dezvoltării unui nou sector – cel al energiei din biomasă – care pe lângă reducerea importului de energie, lansează noi afaceri, noi locuri de muncă şi readuc Republica Moldova pe calea unui viitor energetic sigur şi curat”, a declarat reprezentanta permanentă PNUD Moldova şi coordonatoarea rezidentă ONU în Moldova, Dafina Gercheva, în cadrul evenimentului de lansare.
Potrivit informaţiilor PNUD, grădiniţa din satul Ciumai se alătură astfel celor peste 160 de instituţii publice din toată ţara conectate, din fonduri europene, la sisteme de încălzire pe biomasă în cadrul proiectului. „Sunt bucuros că raionul Taraclia este un participant activ în proiectul nostru. Sistemul de încălzire pe biomasă va oferi un mediu mai confortabil pentru copiii şi educatorii de aici. El creează de asemenea oportunităţi pentru economii financiare şi stimulează utilizarea energiei verzi produse local”, a declarat şeful Secţiei cooperare din cadrul Delegaţiei UE la Chişinău, Aneil Singh.
Primăriţa comunei Vinogradovca din care face parte şi satul Ciumai, Tatiana Ţurcan, a menţionat că sprijinul financiar al donatorilor va contribui la obţinerea autonomiei energetice locale. „Ne bucurăm că, atât şcoala, cât şi grădiniţa sunt încălzite cu energie verde şi cu siguranţă nu ne vom opri aici. Din fonduri proprii sau cu sprijinul donatorilor vom face paşi siguri spre autonomia energetică locală ce aduce pe lângă siguranţă şi independenţă energetică, noi investiţii şi oportunităţi de dezvoltare a comunităţii”, a menţionat Tatiana Ţurcan.
Anterior, Şcoala profesională nr. 13 din aceeaşi localitate a fost racordată la încălzirea pe biomasă în prima etapă a proiectului. Investiţiile totale ale Proiectului Energie şi Biomasă pentru grădiniţa şi şcoala profesională din Ciumai sunt de peste 138 de mii de euro. Totodată, comunitatea a contribuit suplimentar cu peste 15 mii de euro.
Cea de-a doua etapă a proiectului îşi propune să asigure în total 80 de instituţii publice cu sisteme de încălzire pe bază de biocombustibil, produs în Republica Moldova, şi cu 21 de colectoare solare ce vor asigura grădiniţele şi centrele de sănătate cu apă caldă. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de PNUD.