logo

La finele anului pot apărea probleme de finanţare a unor compartimente prioritare, ex-ministru


https://www.ipn.md/ro/la-finele-anului-pot-aparea-probleme-de-finantare-a-unor-compartimente-prioritar-7966_1015143.html

Spre finele anului, pot apărea probleme de finanţare a unor compartimente prioritare, a declarat ex-ministrul finanţelor Mihai Manoli într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Manoli spune că este bine că Republica Moldova a ales calea europeană, dar trebuie să ne aşteprăm şi la urmări, transmite IPN.

Rugat să comenteze declaraţiile ex-ministrului finanţelor Veaceslav Negruţa, care susţine că în bugetul ţării se creează o gaură de circa 8,5 miliarde de lei, Manoli a spus că nu a stat să calculeze, dar i-ar da dreptate lui Negruţa. „Merg uneori la Piaţa Centrală, plină de producţie excelentă de struguri, fructe, legume şi nu mă bucur pentru că înţeleg că preţul la care se comercializează această producţie nu va da posibilitate multora dintre producători la anul viitor să reînceapă această activitate”, subliniat ex-ministrul.

Potrivit acestuia, chiar dacă s-a îmbunătăţit administrarea fiscală, mulţi agenţi economici din agricultură şi-au pierdut piaţa de desfacere. Aceştia tot mai puţin sunt în măsură să-şi onoreze obligaţiile faţă de buget şi, ca urmare urmare, veniturile bugetului nu au de unde să crească.

Ex-ministrul a amintit şi despre datoria faţă de Gazprom, de 713 mln dolari, care  a constituit prilej pentru furnizorul rus să intenteze un dosar în instanţă. Această datorie aparţine numai malului drept (datoria malului stâng fiind de 4,8 mlrd dolari). „Noi cândva practic am dus această datorie (a malului drept, n.r.) la zero, dar acum ea este de aproape 10 mlrd lei”, a subliniat Mihai Manoli.

Potrivit ex-ministrului, toate acestea luate împreună ar putea crea  probleme, în sensul că bugetul, spre finele anului, nu va mai putea să facă faţă obligaţilor sale, adică să asigure finanţările prioritare. Mihai Manoli şi-a exprimat îngrijorarea şi în legătură cu întârzierile legate de elaborarea proiectului legii bugetului pe 2015 şi a spus că s-ar putea să intrăm în anul nou fără această lege importantă, ceea ce nu e bine.

Recent fostul ministru al finanţelor Veaceslav Negruţa, care a activat în guvernul proeuropean, a publicat pe blogul său o analiză în care spune că în bugetul ţării se creează o gaură de circa 8,5 miliarde de lei, similară celei din 2009, când la putere a venit actuala guvernare. „Vedem o gaură la încasarea veniturilor, chiar dacă deprecierea leului a ajutat enorm ca această gaura să fie relativ mică, de doar 800 de milioane lei. Pe de altă parte, avem şi partea de cheltuieli neexecutată, conform prevederilor pentru perioada de la începutul anului, cu suma de aproape 5 miliarde lei. Avem şi un deficit de casă raportat de 0,9 miliarde lei”, a notat Negruţa pe blog. Premierul Iurie Leancă a  apreciat, într-un interviu, că aceste calcule sunt deplasate, dar a spus că Ministerul Finanţelor trebuie să vină cu concretizările de rigoare.