La CMC se discută problema tarifului pentru căldură
https://www.ipn.md/ro/la-cmc-se-discuta-problema-tarifului-pentru-caldura-7966_969274.html
Comisia specială din cadrul Primăriei creată pentru analizarea tarifului pentru căldură, în frunte cu viceprimarul Mihai Furtună, a adus spre cunoştinţă consilierilor CMC, în cadrul şedinţei din 14 aprilie curent, rezultatele sale referitor la tariful pentru căldură pentru perioada decembrie 2007 – aprilie 2008, transmite Info-Prim Neo.
Viceprimarul Mihai Furtună a spus că în baza datelor prezentate de SA Termocom, comisia specializată din cadrul Primăriei a definitivat examinarea şi a prezentat proiectul de decizie pentru stabilirea tarifului la agentul termic. Astfel, comisia a ajuns la concluzia că pentru sezonul rece pentru perioada 4 decembrie 2007 - 10 aprilie 2008 tariful agentului termic pe care trebuie să-l plătească municipalitatea pentru 1 Gcal este de 456 lei.
În aceste condiţii, diferenţa de la 233 de lei pentru o Gcal, tarif pe care a trebuit să îl achite populaţia, şi 456 de lei pentru o Gcal, propus de comisie în perioada respectivă, urmează să fie achitată din bugetul CMC. Aceasta presupune pentru lunile ianuarie, februarie, martie şi aprilie suma de 175 mln lei. Dacă se va lua în calcul şi luna decembrie, atunci suma pe care va trebui să o achite CMC din buget se va ridica puţin peste 200 mln lei.
Pentru perioada caldă a anului pentru anii 2008-2009, s-a propus un tarif de 536 lei pentru o Gcal. Potrivit comisiei speciale, acesta ar fi un tarif de prognoză. La finele anului 2009, dacă se va demonstra că Termocom-ul înregistrează anumite costuri suplimentare, se va reveni la analizarea tarifului şi în iarnă va fi stabilit un alt tarif.
Din acest tarif stabilit de 536 de lei pentru o Gcal, se propune ca populaţia să plătească în regim compensat o sumă de circa 300 de lei pentru un anumit metraj prevăzut.
Mihai Furtună a spus că potrivit proiectului de decizie va fi elaborat un nou regulament care va prevedea compensarea tarifului pentru agentul termic pentru cetăţenii municipiului. În acordarea unor asemenea compensaţii din bugetul municipalităţii se va ţine cont de norma sanitară pentru fiecare persoană care locuieşte într-un apartament. Potrivit lui Mihai Furtună, această normă sanitară este de 9 metri pentru o persoană, la care se adaugă norma de 10 metri per familie. De exemplu, pentru un apartament cu o odaie cu o suprafaţă de 30 de metri pătraţi în care locuiesc 2 persoane, CMC va oferi o compensaţie pentru 28 de metri. Astfel, comisia specială din cadrul Primăriei, propune ca pentru 28 de metri pătraţi populaţia să achite un tarif de 300 de lei pentru o Gcal, iar pentru restul metrajului, adică pentru 2 metri pătraţi din cei 30, proprietarii vor fi nevoiţi să achite un tarif integral de 536 de lei pentru o Gcal.
În aceste condiţii, aplicând acest regim de compensare propus de comisie, pentru populaţie o Gcal se scumpeşte cu aproximativ 70 de lei.
După recalcularea pierderilor pe care le-a înregistrat Termocom şi după analizarea acestor pierderi de către comisia din cadrul primăriei, s-a obţinut o micşorare a cheltuielilor municipalităţii cu circa 81 mln lei.
La momentul difuzării ştirii, consilierii CMC îl aşteptau pe administratorul SA „Termocom”, Dionisie Antocel, pentru ca acesta să îşi expună părerea vizavi de proiectul propus de comisia Primăriei.