La Chişinău sunt desfăşurate o serie de activităţi menite să democratizeze actul de guvernare la nivel local
https://www.ipn.md/ro/la-chisinau-sunt-desfasurate-o-serie-de-activitati-menite-sa-democratizeze-actul-7967_968604.html
Institutul de Rezolvare a Conflictelor INRECO, în parteneriat cu autorităţile publice municipale, realizează o serie de activităţi menite să democratizeze actul de guvernare la nivel local, prin promovarea transparenţei decizionale şi implicării cetăţenilor în actul de guvernare, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit unui comunicat al organizaţiei, în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţii societăţii civile în consolidarea parteneriatului cu autorităţile publice locale”, între 26 şi 29 februarie curent la Chişinău se vor afla în vizită patru experţi în domeniu din Timişoara (România) şi Ivano-Frankovsk (Ucraina).
Acest grup va realiza o serie de întâlniri cu primarul general al mun. Chişinău, consilieri municipali, funcţionarii publici, ONG-uri din domeniul dezvoltării comunitare. Vor fi purtate discuţii la tema implicării cetăţeneşti în actul decizional local. Ulterior şi aleşii locali din Chişinău, dar şi reprezentanţii celorlalte părţi implicate în proiect, vor întreprinde vizite la Timişoara ( în martie 2008) şi Ivano-Frankovsk (în aprilie 2008).
Scopul proiectului costă în examinarea şi preluarea practicilor de succes în guvernarea locală, elaborarea şi implementarea mecanismului de implicare a cetăţeanului în actul decizional local.
INRECO salută iniţiativa autorităţilor publice municipale în aprobarea Regulamentului privind transparenţa actului decizional şi iniţierea procedurilor pentru examinarea Regulamentului privind funcţionarea Consiliilor Consultative de Cartier, se menţionează în comunicat.
În luna mai 2008, la Chişinău se preconizează desfăşurarea unui seminar internaţional la care va fi prezentat Ghidul Cetăţeanului şi vor fi purtate discuţii la tema Consiliilor Consultative de Cartier. De asemenea, va avea loc Conferinţa de încheiere a proiectului.
Proiectul este implementat în parteneriat cu autorităţile publice locale din cele 3 oraşe: Chişinău, Timişoara şi Ivano-Frankovsk, precum şi cu contribuţia Institutului de Rezolvare a Conflictelor INREC, Agenţiei Regionale “Comunitas” (Chişinău), Agenţiei pentru Informarea şi Dezvoltarea Organizaţiilor Neguvernamentale (Timişoara) şi Asociaţiei de Dezvoltare Economică din Ivano-Frankovsk.
INRECO este o organizaţie fondată cu scopul de a contribui la dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova în contextul reîntregirii teritoriale şi integrării europene, prin realizarea programelor de dezvoltare a resurselor umane şi soluţionare a situaţiilor de conflict, promovarea bunei guvernări.