Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, consideră nedrept faptul că în municipiile Chișinău și Bălți pretendenții care vor să candideze independent la alegerile locale trebuie să adune un număr „mult prea mare” de semnături, transmite IPN.
La o videoconferință dedicată subiectului reformării Codului Electoral, Pavel Postica a spus că în cazul alegerilor locale nu s-a ținut cont de prevederile aplicate la alegerile prezidențiale și parlamentare pentru a încuraja participarea femeilor prin micșorarea numărului de semnături necesare pentru a fi înscrise în competiția electorală ca și candidat independent.
Vicepreședintele CEC consideră că sunt necesare măsuri alternative de colectare a susținerii la înscrierea în cursa electorală. Practica internațională prevede posibilități de colectare electronică a semnăturilor. Sunt și altele, dar trebuie de văzut cum armonizează cu legislația în vigoare.
Nicolae Panfil, director al Programului Monitorizarea Proceselor Democratice Promo-LEX este de acord că numărul de semnături solicitat pentru Chișinău și Bălți este exagerat. Precizări se cer și în ceea ce privește procedura de colectare a semnăturilor pe aceeași listă de subscripție, deoarece au fost precedente interpretate nu în favoarea concurenți electorali.
Comisia Electorală Centrală a creat un grup restrâns de lucru pentru a pregăti un proiect de modificare a Codului Electoral. Inițiativa vizează implicit modificarea componenței, mandatului, structurii și procedurii de numire a Comisiei Electorale Centrale, dar și permanentizarea organelor electorale, cel puțin de nivelul al II-a. În document vor fi precizate și aspectele legate de soluționarea litigiilor electorale, dar și sancțiunile aplicate pentru încălcarea legislației electorale. Digitalizarea continuă a procesului electoral, punerea în aplicare a unor metode alternative de vot – la fel va face parte din proiectul anunțat.
Videoconferința „Reforma Codului Electoral: Priorități și Arii de Intervenție” a fost organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) și cu susținerea Fundației Hanns Seidel.