La Chişinău se desfăşoară prima ediţie a Forumului Pedagogilor
https://www.ipn.md/ro/la-chisinau-se-desfasoara-prima-editie-a-forumului-pedagogilor-7967_988600.html
Pedagogii din Chişinău îşi doresc condiţii de muncă europene, parteneriate interministeriale, ore de antreprenoriat, proiecte educaţionale şi toate astea nu numai în localităţile rurale, dar şi în cele urbane. Doleanţele au fost expuse în deschiderea primei ediţii a Forumului Pedagogilor. În cadrul forumului sunt organizate ateliere, în cadre vor fi dezbătute probleme şi vor fi înaintate recomandări pentru autorităţile competente, transmite Info-Prim Neo.
„Este în premieră, este o inovaţie. Ne-am gândit că sunt foarte multe probleme în învăţământ şi numai în discuţii se naşte adevărul. De aceea, încercăm prin intermediul celor care realizează diferite strategii şi metodologii în învăţământ să aflăm nişte soluţii”, a declarat şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.
Forumul a început pe 24 februarie şi se va încheia pe 26 februarie.
Vicedirectorul Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”, Angela Cutasevici, moderatoarea Atelierului „Proiecte educaţionale – oportunităţi în valorificarea experienţei didactice”, a spus că problema constă în faptul că nu există un parteneriat interministerial care ar facilita proiectele educaţionale în vederea realizării unui act educaţional de calitate. „Ar fi foarte binevenit să existe în şcoli reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii cu ore de propagare a unui mod de viaţă sănătos, ore ale agenţilor de circulaţie de la Ministerul de Interne, de la Ministerul Ecologiei etc.”, a exemplificat Angela Cutasevici. O altă problemă care va fi discutată în cadrul atelierului pe care îl moderează este Legea sponsorizării. „Noi deseori ne ciocnim de problema că nu avem sponsori. Vrem să facem multe lucruri frumoase, dar lipsa finanţelor este un impediment foarte mare”, a spus vicedirectorul Liceului „Gheorghe Asachi”.
Director adjunct al Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, Valentina Olaru, moderatoarea Atelierului „Dezvoltarea iniţiativei şi competenţei de antreprenoriat”, a declarat că în prim-plan se va pune competenţa în mediul şcolar. „În primul rând, nu avem o curriculă modernizată. Avem o programă analitică elaborată de către colaboratorii organizaţiilor obşteşti care fac susţinerea logistică a programelor de antreprenoriat, dar nu avem un document normativ regulatoriu, adoptat la nivel de politici educaţionale de către Ministerul Educaţiei”, a menţionat Valentina Olaru.
Directorul Liceului „ Constantin Sibirschi”, Pavel Macari, moderatorul Atelierului „Şcoala chişinăuiană: între istorie şi perspectivă”, a declarat că discuţiile se vor axa pe probleme de performanţă. „Vom discuta cum trebuie să facem sistemul educaţional mai performant, să-l racordăm la valorile europene şi să ne plasăm în rândul statelor bune şi bogate”. Profesorii se vor referi la aspecte ce ţin de dotarea tehnico-materială, menţinerea numărului de elevi în clase în limitele a 20-25 de copii, atragerea unei atenţii sporite limbilor străine etc.
Forumul pedagogilor va fi organizat în fiecare an. Genericul primei ediţii a fost „Dialoguri Chişinăuiene”.