logo

La Chişinău începe ultima rundă de negociere a Acordului de liber schimb cu UE


https://www.ipn.md/ro/la-chisinau-incepe-ultima-runda-de-negociere-a-acordului-de-liber-schimb-cu-ue-7966_1005782.html

Ultima rundă de negocieri pe marginea Acordului de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător cu UE începe marţi, 11 iunie, la Chişinău şi va dura două zile. Ala Codreanu, reprezentantul Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media a Ministerului Economiei, a comunicat pentru IPN că, marţi, va avea loc şi o întrevedere bilaterală a vicepremierului Valeriu Lazăr, ministru al economiei, cu şeful-negociator al UE, Luc Devigne, reprezentantul Departamentului Comerţ al Comisiei Europene.

Valeriu Lazăr va susţine un discurs la deschiderea rundei de negocieri, iar la întrevederea cu Luc Devigne va face o retrospectivă a negocierilor de până acum şi va discuta despre aplicarea prevederilor acordului în raioanele de est ale republicii. La final va fi susţinută o conferinţă de presă.

Negocierile au început la 19 martie 2012, aceasta fiind a 7-a rundă. După definirea  textului acordului vor urma un şir de proceduri protocolare interne ale Uniunii Europene. Guvernul Republicii Moldova îşi exprimă speranţa că în anul curent va avea loc parafarea acordului, cu semnarea acestuia în 2014.

Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE ( DCFTA) asigură integrarea economică a Republicii Moldova în spaţiul comunitar şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare.

Spre deosebire de regimul comercial actual, care este unul unilateral, acordat de UE pe termen limitat, DCFTA va fi un acord multilateral, încheiat pe o perioadă nelimitată, cu o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri şi investiţii. Conform studiului efectuat de către Uniunea Europeană, Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE va impulsiona exporturile moldoveneşti în ţările Uniunii Europene cu 16%, iar PIB-ul ţării va spori cu 5,6%.