logo

La Chișinău are loc Conferința internațională interparlamentară pe probleme de securitate


https://www.ipn.md/ro/la-chisinau-are-loc-conferinta-internationala-interparlamentara-pe-probleme-de-7965_1040329.html

Moldova nu revendică noi teritorii, Moldova revendică dreptul de a conta. Este declarația făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu, vineri, în deschiderea Conferinței interparlamentare de nivel înalt: „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”, organizată la Chișinău. „Scopul nostru este să edificăm un stat demn de cetățenii noștri, după modelul occidental”, a declarat Andrian Candu, citat de IPN.

Președintele legislativului a vorbit despre provocările de securitate comune pentru Moldova, Ucraina și Georgia, cum ar fi: securitatea energetică, securitatea informațională (lupta împotriva dezinformării și știrilor false), apărarea în contextul conflictelor înghețate. Andrian Candu s-a referit și la aspirația de aderare la Uniunea Europeană a celor trei state și la reformele întreprinse, conform angajamentelor asumate față de partenerii externi, dar, în primul rând, pentru beneficiul locuitorilor Moldovei, Georgiei și Ucrainei. Andrian Candu a mai spus că este necesară restabilirea încrederii populației Republicii Moldova în idea de integrare în UE, încredere pierdută de guvernările anterioare. Acordul de Asociere, DCFTA și liberalizarea regimului de vize au fost elemente ale politicilor care au generat efecte importante pentru Moldova, a subliniat șeful legislativului de la Chișinău.

Irakli Kobakhidze, președintele Parlamentului Georgiei, a spus că Georgia a simțit pe pielea ei cum e să i se anexeze teritoriile. Chiar și așa, sprijină doar metodele pașnice de reglementare a conflictului. Integrarea Georgiei în UE este destinul și dorința poporului georgian. Prin reforme susținute de UE, Georgia a atins un alt nivel de dezvoltare. Este necesar ca Moldova, Georgia și Ucraina să abordeze în mod comun toate provocările și să elaboreze o strategie de acțiune pe mai departe, a declarat președintele legislativului de la Tbilisi.

Andriy Parubiy, președintele Radei Supreme a Ucrainei, a menționat că, acum patru ani, Ucraina a simțit toată „strășnicia” Rusiei. „Atunci am spus că acest război nu este doar împotriva Ucrainei, ci împotriva întregii lumi civilizate, am spus că Putin este un pericol nu doar pentru noi, dar pentru toată lumea liberă”, a remarcat Andriy Parubiy. Șeful legislativului de la Kiev crede că cele trei state trebuie să aplice comune pentru a combate agresiunea rusească.  „Eu aș numi zona aceasta un scut al Europei, care apără nu doar propriile sale state, dar și celelalte țări din Europa și spațiul nord atlantic. Ne dorim sincer ca societățile noastre să fie prospere, pentru Ucraina lupta cu corupția este prioritară”, a mai spus Andriy Parubiy.

Damon Wilson, vicepreședinte executiv la Consiliul Atlantic, a remarcat că scopul Consiliului Atlantic este de a elimina „zona gri”, zona care are tensiuni cu Rusia. El susține că este conștient de faptul că Rusia blochează anumite acțiuni în Moldova, Georgia și Ucraina, iar forumul este o ocazie bună pentru crearea unui parteneriat strategic de acțiune.

Conferința interparlamentară, organizată în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președinților Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, dezbate probleme legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și va discuta despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în regiune. Evenimentul a adunat în jur de150 de oficiali și experți de nivel înalt, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA, experți notorii internaționali și regionali.