logo

La Chișinău a început a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova


https://www.ipn.md/ro/la-chisinau-a-inceput-a-cincea-editie-a-platformei-7965_1107341.html

La Chișinău a început cea de-a cincea ediție a Conferinței Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța. Reprezentanții celor peste 65 de delegații au sosit la Palatul Republicii și au în componență miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale, transmite IPN.

Premierul Dorin Recean a declarat în debutul evenimentului că Republica Moldova a reușit anul acesta să atingă repere semnificative, pornind de la inițierea negocierilor cu Uniunea Europeană, iar acum are loc procesul de screening bilateral. Mai rămân în continuare provocări în contextul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina. De asemenea, recent, Guvernul a trebuit să gestioneze intervenții de urgență în contextul condițiilor meteorologice extreme, pentru a înlătura consecințele socio-economice produse.

În altă ordine de idei, șeful executivului a precizat că și-ar dori să includă în discuția din cadrul Platformei o nouă inițiativă – un fond pentru dezvoltare și solidaritate pentru sectorul agricol, care să ofere asistență pentru fermieri.

Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova nu este singură. Sprijinul pe care l-a primit de la statele prietene și partenere a fost unul semnificativ. „Aici, în Moldova, avem un proverb pe care îl folosim des: „Unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți puterea crește”. Ei bine, noi suntem mulți și cu voi alături suntem și mai puternici. Astăzi, Moldova e la o răscruce, dar nu e o răscruce în care nu știm încotro să mergem. Știm bine direcția: înainte, spre un viitor european, unde pacea și prosperitatea sunt la ordinea zilei. Viitorul țării noastre nu se construiește peste noapte, dar fiecare pas pe care îl facem împreună ne duce mai aproape de acel viitor stabil, european, unde fiecare cetățean trăiește cu demnitate și în siguranță”, a notat șefa statului.

Președinta spune că mesajul ei principal de astăzi este că nu mai există luxul de a pierde timp. „Trebuie să acționăm decisiv și cu mai multă certitudine. Am cerut ca sprijinul pe care îl primim să fie cât mai direct, flexibil și rapid. Moldova are un potențial enorm, dar, cu războiul la hotar, ne este dificil să-l valorificăm. Istoria ne-a învățat că nicio țară nu a reușit să devină un succes economic fără un sprijin inițial solid și parteneriate de durată. Acesta este ajutorul pe care l-am cerut partenerilor noștri”, a mai spus Maia Sandu.

Pe parcursul zilei, discuțiile se vor axa pe rezultatele și necesitățile identificate în cadrul celor patru grupuri de lucru: Justiție, anticorupție și securitate; Energie, eficiență energetică și mediu; Dezvoltarea economică durabilă și infrastructura strategică; Reforma administrației publice și managementul finanțelor publice.

Vor fi semnate nouă acorduri de finanțare cu partenerii internaționali, implementarea cărora va accelera modernizarea țării și adaptarea la schimbările climatice.