La Chişinău a fost inaugurată Şcoala Securităţii
https://www.ipn.md/ro/la-chisinau-a-fost-inaugurata-scoala-securitatii-7967_1000717.html
Elevii din instituţiile de învăţământ din ţară, dar şi persoanele mature vor putea cunoaşte mai multe despre prevenirea situaţiilor excepţionale şi cum trebuie să reacţioneze în cazul producerii lor, la Şcoala Securităţii inaugurată joi, 4 octombrie, la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Liliana Puşcaşu, şefa şcolii, a declarat că angajaţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE) vor informa audienţii cum să reacţioneze în caz de incendii, inundaţii, cutremure, accidente chimice, radioactive ş.a. Instruirea durează câteva ore. Cei interesaţi trebuie să-şi facă o programare. O atenţie sporită va fi acordată instruirii copiilor. Şcoala Securităţii îşi preconizează să instruiască anual peste 20 mii de persoane.
În instituţie sunt mai multe săli în care au fost expuse machetele unor blocuri şi edificii culturale pentru a le arăta vizitatorilor cum pot interveni în caz de calamitate. Tot aici sunt expuse şi obiecte de la care izbucnesc în majoritatea cazurilor incendiile.
Şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Mihail Harabagiu, a declarat că la sigur vor fi foarte mulţi doritori care vor veni la şcoală. „Copiii sunt îndemnaţi să-şi petreacă timpul liber în compania angajaţilor noştri, care vor depune toate eforturile pentru a pregăti tânăra generaţie. Şcoala Securităţii îşi va deschide uşile pentru cei mici şi pentru cei mari”, a menţionat Mihail Harabagiu.
Premierul Vlad Filat, prezent la eveniment, a declarat că salvatorii, dar şi cetăţenii simpli au avut deja parte de o mare provocare în anul 2010 când au avut loc inundaţii, iar acea provocare a demonstrat necesitatea de a pregăti oamenii să înfrunte calamităţile. „Impresiile sunt foarte bune, acest centru nu doar că transmite cunoştinţe sau exemple sub aspect teoretic, dar şi aplicativ. Este foarte important să poată veni aici cât mai mulţi copii ca să fie instruiţi”, a notat premierul.
Realizarea acestui proiect a fost posibilă datorită sprijinului în valoare de 2 milioane de lei acordat de Fondul de Investiţii Sociale din Republica Moldova.