logo

La Chișinău a fost celebrată Ziua Științei


https://www.ipn.md/ro/la-chisinau-a-fost-celebrata-ziua-stiintei-7967_1100929.html

Ziua Științei a fost celebrată la Chișinău printr-o expoziție la care au participat zeci de cercetători. La eveniment publicul larg a avut posibilitatea să se familiarizeze cu rezultatele domeniului cercetării științifice în Moldova, transmite IPN.

În cadrul evenimentului cu genericul: „Integrare europeană prin cercetare și renovareˮ, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a menționat că cercetarea este o prioritate la nivel european și aproprierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană va deschide tot mai multe oportunități pentru cercetătorii din țară. „Cercetarea o să fie un domeniu prioritar în procesul nostru de accedere în  Uniunea Europeană. Inclusiv în raportul Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor se menționează foarte clar necesitatea ca Republica Moldova să investească mai mult în cercetare și să apropie nivelul nostru de cercetare de cel al Uniunii Europene și aceasta înseamnă perspectiva medie și lungă, inclusiv fonduri adiționale, a spus ministrul.

Dan Perciun a declarat că a fost aprobată o nouă metodologie de finanțare a cercetării care să ofere o mai mare stabilitate segmentului de cercetare. De asemenea, se află pe ultima sută de metri aprobarea Programului național pentru cercetare și inovare care va seta direcția pentru sector pentru următorii ani. Ministrul a precizat că este foarte important pentru viitorul sectorului să fie atrași tinerii.

„Acele universități care au grupuri de cercetare formate din mai mulți tineri primesc mai mulți bani de la stat și au ocazia să le ofere și salarizare mai mare acelor tineri ținând cont de criteriile de performanță. Respectiv, încercăm să încurajăm și instituțiile să pună mai mare accent pe atragerea tinerilor în profesie și pe salarizarea lor adițională prin salarizarea adițională de la bugetul de statˮ, a menționat Dan Perciun.

David Porcescu este tânăr cercetător și studentul de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți la Inginerie și Management în Transport Auto. Tânărul a adus la expoziție o motocicletă cu giroscop pe care a asamblat-o personal. La fel, studentul a prezent piesel

 făcute la imprimanta 3D care formează un cub – o joacă de logică. Studentul combină studiile la universitate cu munca la o companie în calitate de inginer.

Vadim Zubac este studentul anului patru la Universitatea Tehnică a Moldovei la Tehnologia Construcțiilor de Mașini și activează la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” ca laborant. Tânărul spune că pasiunea de inginerie a venit din copilărie. La expoziție studentul a prezentat o imprimantă tridimensională care produce prototipuri de obiecte pentru studenții de la USMF, ca aceștia să învețe a lucra cu obiecte în volum. Pentru doctori care operează sunt făcute prototipuri de oase, ca ei să vadă cum ar fi mai bine de operat ca să atingă rezultatul dorit.

Cea de-a XIII-a ediție a Zilei Științei a fost organizată de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.