La Centrul Mamei şi Copilului a fost deschisă Secţia Primiri Urgenţe
https://www.ipn.md/ro/la-centrul-mamei-si-copilului-a-fost-deschisa-sectia-primiri-urgente-7967_1002272.html
Institutul de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului a deschis Secţia Primiri Urgenţe, care va acorda asistenţă medicală de urgenţă copiilor aduşi în stare gravă. Noua secţie este dotată cu echipament medical performant şi sistem integrat de gaze medicale. Secţia Primiri Urgenţe este un proiect al Ministerului Sănătăţii, realizat prin intermediul Proiectului moldo-elveţian REPEMOL „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă din Republicii Moldova”, transmite Info-Prim Neo.
Directorul instituţiei, Ştefan Gaţcan, a declarat că această secţie este unică. Unul din beneficiile primare este faptul că se va câştiga timp în acordarea primului ajutor copiilor în stări de urgenţă. Secţia este amplasată la parterul instituţie, ceea ce oferă posibilitatea ca micii pacienţi să fie transportaţi din ambulanţă direct în secţie.
Şeful Secţiei Primiri Urgenţe, Victor Şcarevnea, a declarat că, datorită acestui proiect, secţia are spaţiu de triere, spaţiu pentru primirea pacienţilor somatici, pentru primirea pacienţilor cu profil chirurgical, sală de resuscitare dotată cu utilaj modern, inclusiv aparat de ventilare, cardio-monitor, sisteme pentru perfuzii şi altele.
„În secţie există un izolator, dotat cu cameră de duş, veceu şi intrare separată, cameră pentru medicii de gardă, două saloane pentru evaluarea şi tratamentul pacienţilor care nu necesită spitalizare, ci doar o evaluare dinamică. Avem spaţiul pentru investigaţii paraclinice, pentru aparatul de Renghen mobil şi aparatul ecografic. Personalul secţiei este pregătit pentru acordarea asistenţei medicale non-stop. În secţie activează medici pediatri, un chirurg, un traumatolog, un neurochirurg, o asistentă medicală pentru proceduri, în total circa 50 de specialişti”, a spus Victor Şcarevnea.
Coordonatorul proiectului REPEMOL, Silvia Morgoci, a declarat că este foarte important faptul ca instituţia să deţină toate cele necesare pentru a acorda servicii medicale de urgenţă copiilor. „Cu acest scop au fost aduse echipamentele medicale, livrate prin intermediul Proiectului REPEMOL. A fost instruit personalul medical, astfel încât să fie calificat la capacitate maximă pentru a rezolva un caz de urgenţă pediatrică. Această secţie va deveni o secţie de referinţă pentru toată ţara, deoarece în spatele acestei secţii sunt toţi specialiştii cu profil îngust în domeniul pediatriei”, a menţionat Silvia Morgoci.
Valoarea investiţiei elveţiene în echipamentul medical pentru Secţia Primiri Urgenţe este de circa 3 milioane de lei.