logo

La Cahul a fost inaugurat un incubator de afaceri


https://www.ipn.md/ro/la-cahul-a-fost-inaugurat-un-incubator-de-afaceri-7966_1036399.html

Un incubator de afaceri a fost inaugurat joi, 17 august, la Cahul, cu sprijinul Uniunii Europene. Incubatorul va găzdui 25 de companii, care vor genera 60 locuri de muncă. Scopul acestuia este de a acorda sprijin logistic, consultativ, de instruire și financiar nu doar companiilor începătoare incubate, dar și altor agenți economici din raionul Cahul și zona de sud a Republicii Moldova. De asemenea, de serviciile incubatorului vor beneficia șapte rezidenți virtuali, transmite IPN.

Incubatorul de afaceri din Cahul va avea statut de instituție publică. Formatul său va fi similar celorlalte zece incubatoare de afaceri, deschise în ultimii opt ani în raioanele: Soroca, Ștefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei, Dubăsari, Ceadâr-Lunga, Cimișlia, Nisporeni și Călărași.

În cadrul evenimentului de inaugurare, au participat vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al economiei și infrastructurii, Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Republica Moldova, dar și reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale. La eveniment, de asemenea, au participat manageri ai incubatoarelor de afaceri din alte regiuni ale țării.

Potrivit Iuliei Iabanji, directoarea Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, incubatorul din Cahul va oferi tinerilor antreprenori mai multe avantaje. Astfel, companiile incubate vor beneficia pentru o perioadă de trei ani de spații de producere și de birouri la un preț al chiriei mai mic, de servicii de consultanță și instruire antreprenorială gratuită, de transfer de bune practice și sprijin în dezvoltarea parteneriatelor de afaceri.

Lucrările de reparație și amenajare a sediului incubatorului de afaceri au fost suportate de Uniunea Europeană și Consiliul raional Cahul. În total cheltuielile sunt estimate la 8,6 milioane de lei, contribuția autorităților locale fiind de 900 de mii de lei.

În luna iunie a anului curent a mai fost inaugurat un incubator de afaceri în orașul Călărași. În total, în cadrul celor zece incubatoare de afaceri, deschise de ODIMM au activat 289 de rezidenți. Aceștia au creat circa 850 de locuri de muncă. În prezent acestea incubează 166 de companii, care au creat cumulativ peste 600 de locuri de muncă, dintre care cota femeilor angajate constituie 42%, iar cota locurilor noi de muncă pentru tineri este de 35%. Cifra de afaceri a rezidenților incubatoarelor de afaceri  constituia la finele anului trecut 94 de milioane de lei.