La Bruxelles sunt lansate platformele multilaterale în cadrul Parteneriatului Estic
https://www.ipn.md/ro/la-bruxelles-sunt-lansate-platformele-multilaterale-in-cadrul-parteneriatului-es-7965_975945.html
La patru săptămâni de la lansarea Parteneriatului Estic, Uniunea Europeană şi vecinii săi estici încep lucrul. Vineri, 5 iunie, la Bruxelles are loc o sesiune de lucru în cadrul platformei multilaterale tematice pentru democraţie, bună guvernare şi stabilitate, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat remis de Delegaţia Comisiei Europene în R. Moldova.
La sesiune participă reprezentanţii celor şase ţări partenere, ai statelor membre ale Uniunii Europene, Secretariatului Consiliului şi a Parlamentului European, Comitetului Regiunilor şi a Comitetului Economic şi Social European.
"Comisia Europeană nu a pierdut nici un moment pentru a da startul acestei iniţiative. Lansarea platformelor multilaterale este cheia succesului Parteneriatului Estic. Sper că acesta va oferi un sprijin concret pentru eforturile partenerilor noştri în procesul de reformare, precum şi în aprofundarea înţelegerii reciproce", a declarat comisarul pentru relaţii externe şi politica europeană de vecinătate, Benita Ferrero-Waldner.
Ea a comunicat că prima platformă este dedicată aspectelor guvernării, care sunt de bază în acest parteneriat. „Respectul faţă de drepturile cetăţenilor, statul de drept, o societate civilă activă – sunt elementele-cheie ale societăţilor democratice, progresul cărora, sperăm noi, î-l vom vedea în aceste ţări", a spus comisarul,
În cadrul primei platforme vor fi prezentate două proiecte-pilot: “Managementul integrat al frontierelor" şi programul "Prevenirea, pregătirea pentru şi răspunsul la dezastrele naturale şi cele provocate de om", ultimul va fi lansat până la finele anului în curs. Alte iniţiative includ integrarea pieţelor de energie electrică, eficienţă energetică şi sursele regenerabile de energie; instituţie pentru IMM-uri, precum şi diversificarea surselor de aprovizionare cu energie.
Primele şedinţe ale altor platforme ale Parteneriatului Estic vor avea loc la 10 iunie „privind contactele între oameni”, la 17 iunie „privind securitatea energetică” şi la 26 iunie „privind integrarea economică şi convergenţa cu politicile UE”. La ultimele două platforme, de asemenea, vor participa Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD)
Scopul acestor platforme este de a sprijini eforturile partenerilor estici de apropiere la standardele UE, de a promova schimbul de experienţă şi a bunelor practici şi de a consolida contactele între ei.
Parteneriatul Estic este lansat ca şi o încercare comună a statelor membre UE şi a partenerilor lor din Europa de Est, bazat pe interese şi angajamente reciproce şi pe responsabilitatea împărtăşită în comun. Cele şase ţări partenere sunt: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. În cadrul acestui proiect, UE va aloca 600 mln de euro din 2010 până în 2013 pentru programe financiare în acele ţări din est în care evoluţiile democratice se vor înteţi.