logo

La Bruxelles au fost semnate trei acorduri de finanțare din partea UE


https://www.ipn.md/ro/la-bruxelles-au-fost-semnate-trei-acorduri-de-finantare-7965_1067035.html

Premierului Maia Sandu și comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, au semnat la Bruxelles trei acorduri de finanțare din partea Uniunii Europene. Acestea țin de consolidarea statului de drept, anticorupție, precum și sprijin economic pentru anumite regiuni din Republica Moldova. Valoarea totală a celor trei acorduri de finanțare este de peste 40 de milioane de euro, transmite IPN.

Într-o conferință de presă la Bruxelles, comisarul Hahn a declarat că, la o lună și un pic după concluziile Consiliului European din 20 iunie, Uniunea Europeană a luat măsuri concrete ca să susțină implementarea de către Moldova a Acordului de Asociere. Prin aceste trei acorduri de finanțare UE își propune să susțină mobilizarea socio-economică a regiunilor. Este vorba despre regiunile Ungheni și Cahul. Sprijinul presupune lucrul cu parteneri locali, pentru a crea locuri de muncă, pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii, societatea civilă.

Johannes Hahn a menționat că programele de finanțare vin să sprijine consolidarea guvernanței locale, asigurând mobilizarea societății civile, a sectorului privat, astfel încât aceștia să se implice cât mai mult în procesul decizional. De asemenea, va fi sprijinită consolidarea statului de drept, combaterea corupției, promovarea egalității între femei și bărbați și a politicilor publice locale pentru a combate violența în familie.

„V-aș mai aminti că ieri Comisia și-a reluat plățile pentru sprijinul la buget și a eliberat 284 de milioane de lei în urma progresele înregistrate de Guvernul din Moldova în ceea ce privește respectarea statului de drept și în ceea ce privește eforturile anticorupție. Este un semn clar al aprecierii a pașilor deja făcuți și o încurajare la fel de clară către autorități ca să continue cu îndeplinirea condițiilor necesare pentru acordarea sprijinului din partea UE”, a mai spus comisarul european.

Premierul Maia Sandu a declarat că pentru Republica Moldova este foarte important că UE este un partener apropiat și în cele mai dificile momente. Cele trei acorduri va ajuta la crearea unor instituții care să combată și să prevină corupția. De asemenea, sprijinul este acordat pentru construirea comunităților puternice, cu foloase pentru cetățenii din toate localitățile.

„Înțelegem că acum trebuie să și dovedim că vorbim serios despre implementarea angajamentelor din Acordul de Asociere. Și sper ca în curând să revin aici să vă prezint rezultate și să vedem aceste realizări comune”, a mai spus Maia Sandu.