logo

La Bălţi a fost instalată piatra de temelie a viitorului monument în memoria lui Vladimir Vîsoţki


https://www.ipn.md/ro/la-balti-a-fost-instalata-piatra-de-temelie-a-viitorului-monument-in-memoria-lui-7967_1006317.html

Piatra de temelie a monumentului în memoria legendarului artist rus Vladimir Vîsoţki a fost instalată în municipiul Bălţi, marţi, 2 iulie. La eveniment a participat fiul artistului, Nichita Vîsoţki. După ceremonia de instalare a pietrei, în centrul oraşului Bălţi a fost organizat un concert amplu, iar în scenă au urcat interpretul rus Grigori Leps şi cântăreaţa Slava, transmite IPN.

Ambele evenimente au fost organizate cu susţinerea financiară a omului de afaceri Renato Usatîi care şi-a făcut studiile la Bălţi. Înainte de ele, omul de afaceri a depus un buchet de trandafiri albi la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din capitala de nord a republicii. Acesta a spus că Ştefan cel Mare a fost omul care a apărat patria şi niciodată nu a trădat-o. Chiar şi atunci când anumite persoane în care avea încredere au refuzat să-l susţină, domnitorul nu a făcut niciun pas înapoi.

„Este un proiect foarte interesant, a fost ales un loc foarte frumos pentru instalarea monumentului şi am încrederea că el se va înscrie foarte firesc aici”, a spus fiul artistului, Nikita Vîsoţki. „Aici se vor fixa întâlniri, se vor plimba tinere mămici cu cărucioare, aici va fi viaţă. Cu toate că tata nu mai este de mulţi ani, dacă în Moldova, acum o altă ţară, i se pune monument, înseamnă că memoria noastră, memoria dumneavoastră şi dragostea dumnevoastră ni-l întorc pe el. Însemnă că el este necesar, înseamnă că el va fi. Va fi mult timp! Fie ca acest monument să stea şi el mult timp, să-i bucure pe toţi care-l iubesc şi-l ţin minte pe Vladimir Vîsoţki. Vă mulţumesc mult tuturor care au contribuit la aceasta – orăşenilor, conducerii oraşului, lui Renato Usatîi. Într-un ceas bun! Totul va fi bine!”, şi-a exprimat convingerea fiul lui Vladimr Vâsoţki.

Acesta a mai spus că se află pentru prima dată în Republica Moldova, iar culoarea cerului de aici l-a uimit. „În Moscova privesc prea rar spre cer. Sunt directorul Casei muzeu „Vladimir Vîsoţki” şi sunt preocupat de griji, de reieditarea unor cărţi şi nu am timp să admir natura. Deseori primesc promisiuni din partea oficialilor. De la decesul tatălui meu, în oraşul Moscova încă nu a fost numită în memoria lui o stradă, chiar dacă acest lucru s-a promis de multe ori. Însă ceea ce faceţi voi aici, într-un oraş mic din Moldova, demonstrează că artistul Vladimir Vîsoţki este apreciat şi ascultat în continuare”, a mai spus Nikita Vîsoţki.

Monumentul realizat în bronz va îmbina simbolic imagini din cântecele lui Vladimir Vîsoţki. Arhitectul acestuia, Moisei Miligrom, a spus că monumentul nu trebuie doar să-l imortalizeze pe marele bard, dar şi să unească generaţii întregi.

Publicaţia „Komsomoliskaia pravda v Moldove” i-a dăruit lui Nikita Vîsoţki o culegere de versuri editată în anul 1968 în Moldova, în care a fost publicată prima poezie a lui Vladimir Vâsoţki din timpul vieţii.

Renato Usatîi, care actualmente locuieşte în Rusia, a specificat că toate proiectele pe care le susţine pe pământul unde s-a născut sunt destinate oamenilor şi cetăţenilor Republicii Moldova, care deseori sunt apăsaţi de probleme şi griji. „Fac ceea ce ajută oamenilor şi acest lucru le aduce zâmbetul pe faţă. Cred că proiectele iniţiate aduc emoţii pozitive cetăţenilor şi am o satisfacţie morală”, a menţionat el. Omul de afaceri a mai spus că va continua proiectele iniţiate, dar nu se va implica în politică.

Acesta va al 21 monument al lui Vladimir Vîsoţki, instalat în statele CSI.