logo

La alegerile locale socialiştii nu mai pot conta pe un scor electoral bun, analist


https://www.ipn.md/ro/la-alegerile-locale-socialistii-nu-mai-pot-conta-pe-un-7978_1017625.html

Partidul Socialiştilor a câştigat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din 2014 deoarece a promis deschiderea pieţei ruse pentru produsele moldoveneşti, însă la alegerile locale din acest an nu va mai putea face astfel de promisiuni şi nu va mai avea rezultate bune. De această părere este vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victor Juc, solicitat de IPN să comenteze ce aşteptări are de la alegerile locale din acest an.

„Republica Moldova este un stat unitar, centralizat, care presupune că unităţile administrative de nivelul unu şi al doilea sunt slabe din punct de vedere decizional şi financiar. Pentru că oamenii au o părere greşită faţă de verticala puterii, este puţin probabil să aibă loc ceva extraordinar la alegerile locale. Oamenii mai degrabă consideră că problemele pot fi rezolvate de parlament, şi nu de primărie”, a declarat Victor Juc.

Cea mai interesantă va fi bătălia pentru municipiul Chişinău, în contextul în care actualul primar, Dorin Chirtoacă, nu se va mai bucura de sprijinul din 2007 şi 2011. „Dar, pe de altă parte, nici contracandidaţi pe măsură nu sunt. Dacă nu se va face o reformă teritorial administrativă, cu formarea a 6 regiuni spre exemplu, bine puse la punct, care să asigure descentralizarea statului unitar, în Republica Moldova modernizarea despre care toţi vorbesc nu se va produce”, a opinat expertul.

Victor Juc a adăugat că la alegerile locale se votează mai mult pentru oameni şi e puţin probabil ca un primar să poată spune că va organiza accesul pe piaţa rusească a fructelor, legumelor şi cărnii din Moldova. Expertul nu crede că socialiştii vor avea rezultate bune deoarece nu au organizaţii puternice în teritoriu.