La 8 martie comunitatea internaţională sărbătoreşte femeia
https://www.ipn.md/ro/la-8-martie-comunitatea-internationala-sarbatoreste-femeia-7967_968743.html
Ziua internaţională a femeilor este marcată oficial începând cu secolul 20. Sărbătoarea are, însă, rădăcini în tradiţia păgână. 8 Martie este ziua în care se îmbină armonios sensibilitatea, frumuseţea, cochetăria şi fineţea. În această zi femeile, fie mame sau nu, sunt sărbătorite de soţi, copii, prieteni sau rude.
Legenda spune că la început de primăvară, pe vremea zeilor din Olimp se sărbătorea Ziua mamei, dedicată mamei tuturor zeilor, Rhea. În Talmudul ebraic se spune despre o zi a primăverii în care femeile erau scutite de lucru pentru că erau sărbătorite.
În noua istorie, în 1910, la Conferinţa Femeilor Socialiste din Copenhaga, a fost aprobata o zi internaţionala pentru a celebra pacea şi câştigarea dreptului la vot de către femei. Pe măsură ce noul eveniment anual lua amploare, el a preluat cauza păcii, precum şi pe cea a drepturilor femeilor. Feminismul anilor ‘70 face ca Ziua internaţională a Femeii să fie recunoscută oficial de Naţiunile Unite, devenind o tradiţie în majoritatea ţărilor din Europa şi în SUA.
A doua zi după 8 martie, în unele localităţi sunt sărbătoriţi bărbaţii, în cinstea sărbătorii creştine „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevasta”, prăznuită la 9 martie pe stil nou. Biserica comemorează uciderea celor 40 de mucenici din cetatea Sevastei, care au trăit pe vremea împăratului păgân Licinius (308-324) şi au fost martirizaţi pentru că au refuzat să renunţe la creştinism. Amintirea celor 40 de mucenici a dat naştere la anumite obiceiuri populare, unul dintre care este sărbătorirea bărbatului – Sărbătoarea Moşilor în tradiţia populară.