La 7 aprilie este consemnată Ziua Mondială a Sănătăţii
https://www.ipn.md/ro/la-7-aprilie-este-consemnata-ziua-mondiala-a-sanatatii-7967_964240.html
La 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii. Desfăşurată sub genericul “Securitatea internaţională în domeniul sănătăţii”, în anul curent aceasta este consacrată prevenirii maladiilor care pot conduce la pandemii, cum ar fi gripa aviară, sindromul respirator acut, infecţia HIV/SIDA, pericolul bioterorismului, calamităţilor naturale, adică pot fi calificate ca „situaţii excepţionale în domeniul ocrotirii sănătăţii”.
Ziua Mondială a Sănătăţii îşi propune să motiveze guvernele, organizaţiile statale şi nestatale, întreaga comunitate, să investească în sănătate pentru crearea unui viitor inofensiv pentru populaţie, fiindcă securitatea internaţională în domeniul sănătăţii poate diminua acţiunea negativă a anumitor factori asupra oamenilor, dar şi asupra economiilor naţionale.
La moment, toate ţările lumii sunt expuse riscului producerii unor acte de terorism, calamităţi naturale sau tehnogene, contaminării mediului şi infectării populaţiei. Amplasarea geo-politică a R. Moldova nu o exclude din rândul ţărilor supuse riscurilor naturale sau artificiale, de aceea este importantă capacitatea tehnică şi umană a serviciilor specializate de a răspunde provocărilor.
Conform Ministerului Sănătăţii, în cazul calamităţilor naturale, epidemiilor, accidentelor şi atacurilor teroriste cu arme biologice şi chimice pot fi afectate calitatea aerului, rezervele de apă şi produse alimentare, accesul la electricitate, gaze, telefon sau alte servicii. În acest caz evitarea sau diminuarea efectelor pot fi asigurate doar prin informarea populaţiei despre măsurile de securitate. Totodată, administraţia publică locală trebuie să aplice acţiuni speciale pentru diferite etape de intervenţie, iar lucrătorii medicali vor comunica populaţiei despre cauzele, modul de transmitere şi acţiunile de prevenire sau de minimalizare a riscurilor pentru sănătate.
Specialiştii recomandă fiecărei familii să aibă pregătite rezerve de apă, alimente, articole necesare pentru acordarea primului ajutor, să respecte regulile de protecţie în cazul îngrijirii unei persoane bolnave. Populaţia trebuie să evite consumul de alimente şi apă cu aspect şi miros suspect, să respecte regulile de preparare termică a produselor alimentare.