logo

La 6 ani de la ratificarea Convenţiei, persoanele cu dizabilităţi sunt încă discriminate


https://www.ipn.md/ro/la-6-ani-de-la-ratificarea-conventiei-persoanele-cu-dizabilitati-7967_1028326.html

La şase ani de la ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi de către Republica Moldova, deşi există cadrul legal, lipsesc mecanismele de implementare a prevederilor acesteia, fapt care  conduce la nerespectarea tuturor drepturilor  persoanelor cu dizabilităţi.  În acesta sens, 35 de organizaţii non-guvernamentale preocupate de drepturile persoanelor cu dizabilităţi îşi unesc eforturile în cadrul unui proiect prin care îşi propun să acorde sprijin în procesul de implementare a Convenţiei. Proiectul a fost prezentat vineri, 8 iulie, la o conferinţă de presă la IPN de către membrii Alianţei Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi din Republica Moldova (AOPD).

Coordonatoarea Secretariatului AOPD, Galina Climov, a declarat că în iulie 2010 Republica Moldova a ratificat Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, angajându-se astfel, la nivel internaţional, să respecte drepturile persoanelor cu cerinţe speciale. Deşi au trecut şase ani de la ratificarea Convenţiei, legislaţia naţională conţine încă destule carenţe care duc la discriminarea persoanelor cu dizabilităţi. ONG-urile sunt gata să acorde sprijin şi asistenţă în elaborarea politicilor pentru susţinerea şi asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

În cadrul proiectului organizaţiile urmează să acorde consiliere pe trei segmente. În primul rând, este vorba despre asigurarea accesibilităţii, în condiţiile în care instituţiile publice căile de acces nu sunt adaptate cerinţelor persoanelor cu deficienţe. Un alt aspect ţine de dezinstituţionalizare, în condiţiile în care şi în prezent persoanelor cu dizabilităţi mintale li se încalcă dreptul de a locui în comunitate. Actualmente circa 2300 de persoane sunt instituţionalizate, fiind private de dreptul la muncă, la educaţie şi dreptul de a participa la viaţa publică.

Un al treilea aspect se referă angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi.
Directorul executiv al Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, Vitalie Meşter, a menţionat că ratificând această convenţie, statul şi-a asumat un şir de angajamente şi unul dintre ele se referă la angajare. În acest sens sunt necesare mecanisme funcţionale pentru facilitarea  procesului de angajare şi pentru asigurarea tuturor condiţiilor ca persoanele cu dizabilităţi să poată munci.

Proiectul „Parteneriate pentru incluziunea persoanelor cu dizabilităţi” este realizat în cadrul Programului „Iniţiativă comună de promovare a oportunităţilor egale”, implementat de Fundaţia Est Europeană şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare din resursele acordate de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Guvernul Suediei şi de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.