La 3 ani de la acordarea votului de încredere preşedintelui Vladimir Voronin, deputaţii din opoziţie îşi mai aduc învinuiri reciproce
https://www.ipn.md/ro/la-3-ani-de-la-acordarea-votului-de-incredere-presedintelui-vladimir-voronin-dep-7965_969142.html
Opoziţia parlamentară a consemnat în plenul Parlamentului aniversarea a 3-a de la votul de încredere acordat la 4 aprilie 2005 preşedintelui Vladimir Voronin. Declaraţiile deputaţilor referitoare la acea zi devenită memorabilă au generat dezvăluiri şi învinuiri reciproce între fracţiunile de opoziţie. Deputaţii comunişti nu au asistat la discuţiile colegilor lor, părăsind sala de şedinţe, transmite Info-Prim Neo.
Deputatul neafiliat, Valentina Cuşnir, şi-a condamnat foştii colegi din PPCD de faptul că acum 3 ani „şi-au scos masca de creştin-democraţi şi populari, lăsând la vedere nişte mutre hâde şi obraznice”. Valentina Cuşnir a declarat că în acea zi nu l-a ascultat pe Iurie Roşca şi nu l-a votat pe Vladimir Voronin şi nici nu s-a îmbolnăvit aşa cum i-a propus Vlad Cubreacov, ci a stricat buletinul de vot în cabină, menţionând că astăzi este mândră că nu şi-a trădat alegătorii.
Preşedintele Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, a declarat că votul acordat de el la 4 aprilie a fost o greşeală, pe care şi-o asumă, şi o eroare istorică provocată de starea de spirit instalată la acel moment în viaţa politică din Moldova, puternic influenţată şi de puterile occidentale. „La acel moment nu s-au dorit alegeri anticipate pentru că s-a crezut cu naivitate, din păcate, în promisiuni ce inspirau atunci o doză de optimism în ceea ce priveşte democratizarea şi viitorul european al R. Moldova”, a menţionat Vlad Filat.
Preşedintele Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a pus la îndoială sinceritatea fostului său coleg de partid Vlad Filat. „Vlad, eu te ştiu foarte bine şi nu cred în sinceritatea asta când îţi torni cenuşă pe creştet, fiindcă tu ai votat conştient”, a spus liderul PD.
Discursul Preşedintelui Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, a fost însoţit de un continuu schimb de replici între liderul PPCD şi deputaţii AMN din sală. Iurie Roşca a declarat că toate „peroraţiile despre 4 aprilie demonstrează primitivism, laşitate sau relaţii conspirative cu forţele din exterior”. Liderul PPCD a subliniat că „se ignorează cu rea-credinţă şi cu intenţie caracterul decisiv al factorului extern în criza din perioada martie-aprilie 2005”. Roşca a reamintit că PPCD intenţiona să organizeze proteste stradale în cazul falsificării alegerilor, dar că în urma verdictului dat de organizaţiile internaţionale precum că alegerile au fost corecte a renunţat la idee, anunţând despre aceasta în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit lui Iurie Roşca, Blocul Moldova Democrată a avut aceeaşi intenţie, însă nu a explicat niciodată de ce nu a renunţat la proteste şi nu a ieşit în stradă cu mantii şi corturi galbene pe care le avea pregătite. Iurie Roşca a relevat că în acea perioadă chiar şi preşedinţii Traian Băsescu, Mihail Saakaşvili şi Victor Iuşcenko l-au susţinut pe Vladimir Voronin pentru că acesta avea cele mai mari şanse să câştige alegerile, iar riscurile de răsturnare a situaţiei politice erau extrem de mari. „Regret foarte mult că avem atâţia politicieni care preferă să-şi lustruiască imaginea pe seama riscurilor pe care şi le-a asumat R. Moldova, ca ţară aflată într-o mare criză la acel moment”, a conchis Iurie Roşca.
În replică, preşedintele Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urecheanu, a declarat că R. Moldova nu a fost în 2005 nici într-un fel de pericol. „Faptul că azi cineva doreşte să se spele de votul de la 4 aprilie este incorect: aţi făcut un pas, mergeţi mai departe, recunoaşteţi, dar nu încercaţi să speculaţi pe spatele acestui popor”, a îndemnat Serafim Urecheanu. De asemenea, liderul AMN a infirmat faptul că BMD a avut vreodată intenţia să organizeze careva măsuri de protest, calificând declaraţiile precum că era deja pregătite corturi drept „minciuni late”.
Vitalia Pavlicenco, preşedintele Partidului Naţional-Liberal, a părăsit sala în semn de protest faţă de faptul că în debutul şedinţei preşedintele şedinţei Maria Postoico i-a interzis să facă o declaraţiei la aceeaşi temă.
La 4 aprilie 2005 preşedintele Vladimir Voronin a fost ales cu votul deputaţilor PCRM, PPCD, PD şi PSL.