La 28 iulie expiră termenul de ridicare a certificatului cu drept de vot
https://www.ipn.md/ro/la-28-iulie-expira-termenul-de-ridicare-a-certificatului-cu-7967_976899.html
Astăzi, 28 iulie, este ultima zi în care alegătorii mai pot ridica certificate cu drept de vot. Acest tip de certificat permite deţinătorului să-şi exercite dreptul la vot în oricare dintre secţiile de votare deschise în ţară, transmite Info-Prim Neo.
Aceste certificate înlocuiesc declaraţiile depuse până la 14 iulie în acelaşi scop: exprimarea dreptului la vot în alte localităţi decât cea în care alegătorii au viză de reşedinţă sau domiciliu, a precizat într-o emisiune la postul de radio „Vocea Basarabiei”, juristul Victor Panţâru. Certificatele cu drept de vot pot fi ridicate la secţiile de votare amplasate în raza domiciliului solicitantului.
Întrebat despre posibilitatea existenţei buletinelor de vot de tip „cameleon”, în care la lumină dispare ştampila „Votat” de la locul aplicat şi apare în dreptul unui alt concurent electoral, Victor Panţâru a declarat că există un asemenea pericol.
„În cazul în care persoanele au dubii, ei trebuie să facă o sesizare la procuratură, poliţie, să se adreseze la Comisia Electorală Centrală pentru investigarea acestui caz. Cu siguranţă, cei care au planificat o asemenea fraudă, ar putea fi identificaţi, în special prin faptul că fiecare tipografie are un marcaj al său”, a menţionat avocatul.
Un ascultător, care a sunat în direct, a spus că va aplica ştampila „Votat” pe o hârtie pe care intenţionează să o expună la lumină. În cazul în care ştampila va dispărea – va anunţa organele de drept.
Victor Panţâru spune că, dacă va fi demonstrat măcar un singur caz, toate buletinele de vot urmează a fi verificate, iar persoanele responsabile – trase la răspundere penală.
Referindu-se la ziua alegerilor parlamentare anticipate, Victor Panţâru a declarat că este foarte importantă pentru fiecare cetăţean cu drept de vot. „Doar o dată la patru ani, cetăţenii ţării deleghează 101 persoane care îi vor conduce. Cetăţenii au obligaţia să se intereseze cine sunt aceşti oameni, ce experienţă au în spate, care e platforma lor electorală, care este reputaţia lor în societate”, a menţionat avocatul, precizând că „din momentul în care cetăţenii încep conştient a alege persoanele care vor conduce ţara, începe democratizarea societăţii”.
Un motiv în plus pentru penalizarea sau acreditarea cu încredere a candidaţilor electorali este felul în care au gestionat sau urmează să gestioneze un fond imens de bani, constituit de fiecare cetăţean al R. Moldova. „Fiecare dintre noi plăteşte anual taxe şi impozite, inclusiv din cumpărături, în sumă de 43 mii lei, or în 4 ani această sumă este de 163 mii lei. Trebuie să ne gândim foarte bine cui încredinţăm gestionarea banilor noştri”, a conchis avocatul Victor Panţâru.
Alegerile parlamentare anticipate se vor desfăşura miercuri, 29 iulie.