La 23 august se împlinesc 17 ani de la scoaterea în afara legii a Partidului Comunist al Moldovei
https://www.ipn.md/ro/la-23-august-se-implinesc-17-ani-de-la-scoaterea-in-afara-legii-a-partidului-com-7965_971178.html
La 23 august, se împlinesc 17 ani din ziua în care a fost scos în afara legii Partidul Comunist al Moldovei (PCM). Decizia aparţine Prezidiului Parlamentului, luată imediat după puciul de la Moscova, - transmite Info-Prim Neo.
PCM a fost înfiinţat în 1940, imediat după după intrarea trupelor sovietice în Basarabia, în calitate de subdiviziune a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Majoritatea activiştilor fiind aduşi din alte părţi ale URSS. Din august 1940, partidul a fost condus de Piotr Borodin, după care au urmat Nikita Salogor, Nicolai Kovali, Leonid Brejnev, Dmitri Gladki, Zinovie Serdiuk. În mai 1961, la cârma formaţiunii a venit Ivan Bodiul, care a dirijat RSSM până la 30 decembrie 1981. Timp de 8 ani, Prim-sercretar al PCM a fost Semion Grossu, urmat de Petru Lucinschi care a ocupat biroul celui mai important demnitar al Moldovei din noiembrie 1989 până în februiarie 1991. Ultimul Prim-secretar, Grigore Eremei, a ocupat această funcţie doar 7,5 luni, până în ziua declarării PCM în afara legii.
Imediat după puciul din Moscova, deputaţii anticomunişti au insistat asupra scoaterii partidului în afara legii, explicând cerinţa lor prin “politica antipopulară, dusa de PCM, partid care a uzurpat puterea şi s-a substituit organelor puterii şi administraţiei de stat, partid care a fost organizatorul represiunilor şi deportărilor în masă, al colectivizării forţate, al foametei planificate, devalorizând şi nimicind metodic şi sistematic cultura naţională, obiceiurile şi tradiţiile populare, limbile naţionale, falsificând istoria”.
Prezidiul Parlamentului a adoptat Hotărârea “Cu privire la Partidul Comunist din Moldova”, în care se spune că “în temeiul Decretului cu privire la puterea de stat, art. 4 şi 7 ale Constituţiei R. Moldova, se interzice activitatea PCM pe întreg teritoriul republicii”. Următoarele puncte ale Hotărârii vizează naţionalizarea averii PCM, luarea sub pază de către Guvern a bunurilor naţionalizate, transmiterea tuturor documentelor şi materialelor de arhivă vizând activitatea PCM, sistarea de către Banca Naţională a Moldovei a tuturor operaţiunilor băneşti potrivit conturilor PCM şi vărsarea tuturor mijloacelor băneşti în bugetul republicii. De asemenea, Prezidiului Parlamentului adoptă, la 25 august, hotărârea "Cu privire la lichidarea monumentelor şi a altor simboluri comuniste", acestea fiind scoase în afara legii.
Peste doi ani, în 1993, o serie de deputaţi adresează o interpelare Parlamentului, cerând revizuirea unor decizii şi repunerea în legalitate a PCM. La 7 septembrie 1993, Prezidiul Parlamentului adoptă hotarârea semnată de speakerul Petru Lucinschi, “Despre interpelarea celor 91 de deputaţi ai poporului şi demersurile unor grupuri de cetăţeni cu privire la PCM”, care repune în activitate acest patid. Formaţiunea era reînfiinţată sub un nume uşor modificat – Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi era condus de Vladimir Voronin. La alegerile prezidenţiale din 1996, Voronin a obţinut 10% din voturi în primul tur de scrutin şi l-a sprijinit pe Lucinschi la al doilea tur al prezidenţialelor, înlesnind victoria acestuia.
Un fost deputat a declarat pentru Info-Prim Neo, că repunerea în legalitate a PCM a fost posibilă datorită imperfecţiunii legale a deciziei despre scoaterea acestuia în afara legii. Iniţial, spune deputatul, s-a convenit asupra unui Decret al Preşedintelui Mircea Snegur de interzicere a activităţii PCM, dar după un scurt timp, Snegur a insistat ca această decizie să fie luată de Prezidiul Legislativului. „În graba din acele zile, noi nu am consultat legislaţia internaţională şi am comis o greşeală. Dacă decizia era votată în plenul Parlamentului, sau dacă preşedintele emitea acel Decret, era respectată legalitatea. După 2 ani, cunoscând imperfecţiunea legală a deciziei, majoritatea agrariano-socialistă din Prezidiu, susţinută de Petru Lucinschi, a anulat decizia respectivă”, spune ex-deputatul.
Scriitorul Nicoale Dabija susţine că şi decizia de repunere în legalitate este ilegală, fiind votată doar de Prezidiul Legislativului, astfel că PCRM este un partid în afara legii care a venit la putere prin diverse încălcări şi sfidări ale legislaţiei.
Acum 2 ani, parlamentarii Vitalia Pavlicenco, Oleg Serebrian, Valentina Holban şi Igor Klipii au semnat o Declaraţie prin care afirmă că PCRM este o formaţiune ilegală, pe motiv că Hotărârea din 1993 nu a fost publicată. În acest fel, rămâne în vigoare decizia din 23 august 1991 despre interzicerea activităţii PCM. „Noi trebuie să înţelegem cu toţii – declinul fiecăruia şi al tuturor ni se trage de la reapariţia ilegală în scena politică moldovenească a comuniştilor, care nicăieri şi niciodată nu au avut succes, generând tragedie şi dezastru, crime împotriva umanităţii, care nu au avut şi nici nu vor avea nimic în comun cu valorile democratice, naţionale şi europene, cu democraţiile europene, spre a căror familie aspiră, prin vocaţie, populaţia din R. Moldova”, se mai spune în Declaraţie.
PCRM câştigă în mod democratic alegerile parlamentare din anul 2001 şi de atunci este unicul partid comunist care guvernează o ţară din Europa. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin încheie în 2009 al doilea mandat consecutiv de Preşedinte al Republicii Moldova.