logo

Krasnoselski: Nu avem conturi să plătim în dolari și euro pentru gazul de pe piața europeană


https://www.ipn.md/ro/krasnoselski-nu-avem-conturi-sa-platim-in-dolari-si-7965_1110733.html

Regiunea transnistreană nu poate cumpăra gaze de pe piața europeană, pentru că întreprinderile din regiune nu au conturi în dolari și euro. Declarații în acest sens au fost făcute de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul unei întrevederi cu șefa OSCE, Elina Valtonen, transmite IPN.

„Fizic nu putem procura gaz, nu pentru că nu avem bani, ci pentru că nu avem conturi pentru a achita în dolari și euro pentru gaz”, a spus Krasnoselski.

Liderul de la Tiraspol a acuzat Chișinăul de închiderea conturilor întreprinderilor transnistrene, cerând totodată ridicarea taxelor și deblocarea exporturilor.

Vadim Krasnoselski și Elina Valtonen s-au întâlnit la Tiraspol joi, 9 ianuarie, și au discutat situația energetică din regiunea transnistreană, precum și procesul de reglementare a diferendului.

Șefa OSCE s-a arătat recunoscătoare Uniunii Europene pentru că a oferit posibilitate de negociere conform prevederilor DCFTA, doar că una dintre condiții este ca întreprinderile transnistrene să se înregistreze în Moldova după un algoritm special. După înregistrare, băncile moldovenești trebuie să le deschidă conturi întreprinderilor, doar că Moldova le-a închis conturile.

În cadrul întrevederii, șefa OSCE a mai spus că Moldova poate ajuta regiunea prin deschiderea conturilor bancare, deblocarea sistemului bancar, deblocarea activității economice externe și anularea taxelor duble.

Companiile Moldovagaz și Energocom au anunțat joi întreprinderea Tiraspoltransgaz din stânga Nistrului că sunt gata să ofere asistență tehnică și comercială la procurarea gazelor naturale de pe piața europeană.

Tiraspolul a refuzat anterior o ofertă a Chișinăului de a livra gaze cumpărate pe piața europeană și a spus că a reușit să-și facă propriile rezerve de circa 13 milioane de metri cubi de gaze, care ar ajunge pentru 20 de zile în sudul regiunii și 10 zile în zonele de nord, destinate în mod prioritar instituțiilor sociale. 115 mii de apartamente primesc limitat gaze naturale, suficient doar pentru gătit.

Președinta OSCE s-a aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova la 9 ianuarie. Valtonen a avut întrevederi cu prim-ministrul Dorin Recean, cu ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, cu vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și cu așa-numitul ministru de externe al regiunii, Vitali Ignatiev. Discuțiile s-au concentrat pe situația energetică, securitatea regională, inclusiv dosarul transnistrean, și cooperarea în cadrul OSCE.