logo

Konstantin Borovoi: „Transnistria”, o parte a Republicii Moldova ocupată de Rusia


https://www.ipn.md/ro/konstantin-borovoi-transnistria-o-parte-a-republicii-moldova-ocupata-7978_1086459.html

„Republica Moldova se zbate între un concept și altul. Dar cred că, în cele din urmă, autoritățile și cetățenii au ales calea cea bună”, a afirmat într-un interviu pentru „Europa Liberă Moldova” Constantin Borovoi, în trecut persoană de primă mărime în isteblishmentul rus, în prezent expatriat în Statele Unite.

Fiind solicitat să se expună referitor la posibilele căi de evoluție a lucrurilor în Moldova, Konstantin Borovoi a remarcat: „Avem doar două scenarii posibile. Un model este cel „modelul baltic”: o economie complet deschisă, concurență deplină, iar, drept urmare, respectarea drepturilor omului, democrație, întreaga gamă de libertăți și, evident, impozite mici. Cel de-al doilea model este „modelul sovietic” - modelul Ucrainei din trecutul recent, modelul Moldovei din trecutul recent. Este vorba de un soi de autoizolare artificială, un fel de „patriotism” prost înțeles, când companiilor occidentale nu li se permite să intre pe piață. Cum se spunea în Rusia: „Noi nu vrem să fim o colonie energetică a Occidentului!". Iar, în consecință, se confruntă acum cu o economie nedezvoltată, cu sărăcia populației, devenind o țară din lumea a treia. Procese similare au loc în Moldova, Ucraina și Rusia”, a relevat disidentul rus, citat de IPN.

„E timpul ca [Moldova] să depășească acest nivel, la care erau Estonia, Letonia, Lituania, pe când statele respective abia porneau pe această cale și li se spunea că toate acestea ar duce la sărăcie. Dar iată că astăzi ele sunt într-o stare foarte bună - atât din punct de vedere economic, cât și politic”, a spus el.

Cu referire la conflictul înghețat din Estul Republicii Moldova, Konstantin Borovoi nu crede că „este vorba de „Transnistria”, ci de o parte a Republicii Moldova care este ocupată de Rusia. „Acest proces este condus astăzi de niște bandiți”. Același lucru se întâmplă și în Abhazia, în Osetia de Sud. Apropo, și în Siria (...) Este aceeași „stare de război”, aceeași „stare de agresiune din partea Rusiei”. Sunt necesare negocieri cu Ucraina, problema trebuie rezolvată. Mai ales acum, când în Ucraina nu mai este Ianukovici, problema ar putea fi rezolvată cu instrumente mai radicale”, a opinat disidentul rus.