KMPG Moldova a provocat instituţiile bancare la o dezbatere privind implementarea IFRS
https://www.ipn.md/ro/kmpg-moldova-a-provocat-institutiile-bancare-la-o-dezbatere-privind-7966_987802.html
Un grup de experţi ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) elaborează conceptul trecerii la raportările XBRL (eXtensible Business Reporting Language), pe care urmează să-l prezinte băncilor comerciale până pe 12 februarie. La mijlocul lunii februarie va fi anunţat un tender pentru contractarea unui consultant, iar din aprilie va începe procedura propriu-zisă de implementare a raportărilor XBRL, care ar trebui încheiată până la sfârşitul anului. Informaţia a fost comunicată de guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, în cadru unei conferinţe organizate de KPMG Moldova pentru reprezentanţii sectorului bancar, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit guvernatorului BNM, tranziţia la XBRL constituie un moment important în racordarea cadrului financiar moldovenesc la standardele europene şi internaţionale în domeniu. Cu titlu de proiect-pilot XBRL vor fi implementate mai întâi în trei bănci, diferite ca mărime, pentru a evidenţia probleme care pot apărea în proces şi pentru a identifica soluţii de depăşire a acestora. După aceasta procesul va fi extins pentru întreg sistemul bancar.
Implementarea XBRL, în opinia lui Dorin Drăguţanu, va aduce beneficii, şi nu numai pentru BNM, care recepţionează 56 de rapoarte de la bănci. Trecerea la XBRL va oferi posibilitatea de a simplifica cadrul reglementar de raportare şi de a reduce volumul de lucru pentru prelucrarea din rapoarte. De asemenea, va facilitata supravegherea din parte BNM. Totodată, băncile comerciale vor avea sisteme conforme de raportare cu partenerii lor străini, activitatea acestora va fi mai uşor de apreciat pentru potenţialii investitori.
În acelaşi timp, se preconizează ca băncile din Moldova să treacă la IFRS ca standard unic de raportare financiară din 2012. În România trecerea la IFRS este preconizată tot pentru 1 ianuarie 2012 . Angela Manolache, director consultanţă KPMG România, a menţionat că este important să fie evaluat impactul IFRS asupra profitabilităţi băncilor, impactul din punct de vedere fiscal şi asupra indicatorilor prudenţiali, în principal coeficientul de suficienţă a capitalului bancar.
Solicitat de Info-Prim Neo să comenteze opiniile expuse pe parcursul dezbaterii, Cezar Furtună, Partner KPMG România şi Moldova, a spus că şi la nivel de BNM, şi la nivel de bănci comerciale este conştientizată necesitatea de a implementa IFRS. Există şi un calendar al acţiunilor ce urmează a fi întreprinse.
„Principala provocare este timpul. Se poate de mers pe etapele stabilite, conform graficului pregătit. Pot fi efectuate treptat schimbările necesare sau poate fi lăsat totul pe ultima sută de metri, important este o planificare realista cu termen de finalitate 1 ianuarie 2012. Băncile din Moldova pregătesc şi în prezent rapoarte în baza standardelor internaţionale la sfârşit de an, pentru parteneri străini, pentru investitori. Important este ca acest lucru să se facă în fiecare lună, de sistemul informaţional al fiecărei bănci”, a subliniat Cezar Furtună. El a exprimat disponibilitatea KPMG de a oferi consultanţă băncilor care o vor solicita acest lucru în implementarea IFRS.
La întrebarea care ar putea fi costurile suportate de bănci în implementarea IFRS, Cezar Furtună a spus că aceste vor ţine mai mult de procurarea aplicaţiei informatice. În rest sunt costuri interne de folosire mai eficientă a resurselor, inclusiv a oamenilor, instruirea personalului, îmbunătăţirea managementului. Acestea sunt, desigur, costuri, dar, privite din perspectiva creşterii competitivităţii băncilor, s-ar putea transforma în beneficii, a mai spus Cezar Furtună.
Svetlana Banari, preşedinte Moldinconbank, a menţionat că obţinerea unor beneficii este imposibilă fără anumite costuri. „Investiţiile în sistemul informaţional, în instruirea angajaţilor, în redimensionarea şi modernizarea unor sectoare, ne vor permite să putem dialoga de la egal la egal cu partenerii noştri, să obţinem noi linii de creditare de la băncile internaţionale,să realizăm în comun proiecte reciproc avantajoase, necesare pentru avansarea Moldovei şi integrarea ei europeană”, a menţionat preşedintele Moldinconbank.