logo

Klaus Iohannis: Summitul CPE a fost un succes


https://www.ipn.md/ro/klaus-iohannis-summitul-cpe-a-fost-un-succes-7965_1097313.html

Summitul Comunității Politice Europene este unul deosebit de important pentru Republica Moldova, pentru regiune, pentru întregul continent, dar și pentru viitorul acestui format recent înființat. Declară președintele României, Klaus Iohannis, care susține că evenimentul a fost organizat ireproșabil, ceea ce este o dovadă a capacității administrative a Republicii Moldova atât de relevantă și pentru obiectivul strategic de aderare la Uniunea Europeană,  transmite IPN.

„A fost o reuniune la care s-au discutat multiple teme stringente pentru continentul nostru. Începând cu impactul războiului din Ucraina asupra a noastră, a tuturor statelor europene, dar și a lumii în ansamblu, și terminând cu aspecte de interes pentru toți participanții, precum cele de consolidare a rezilienței, securitatea energetică și aspecte legate de conectivitate”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele român a spus că, dincolo de subiectele sectoriale, un obiectiv principal al reuniunii a fost lansarea mai multor semnale politice clare și că acest obiectiv a fost atins de o manieră categorică. .„Un prim semnal a fost cel privind importanța Republicii Moldova pentru întreg continentul european și privind sprijinul pe care aceasta îl primește pentru asigurarea securității și stabilității sale, precum și pentru aderarea la UE. Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor cărora trebuie să le facă față. România este alături, așa cum am arătat prin fapte concrete”, a declarat oficialul.

Klaus Iohannis a reiterat mesajul că „Moldova nu este singură” și a spus că summitul a arătat că „practic în unanimitate și celelalte state europene îi sunt alături”. El a continuat prin a spune că este convins că sprijinul statelor democratice va continua pentru Republica Moldova, pentru Ucraina și pentru regiune. „Creșterea securității, a rezilienței, însemnând și creșterea securității și rezilienței pentru noi toți, inclusiv pentru România și pentru români”, a notat președintele român.

Un al doilea semnal, de asemenea de importanță crucială, a fost reiterarea, după primul summit al comunității, cel de la Praga, al sprijinului pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean în lupta lor pentru a câștiga războiul de agresiune declanșat de Rusia. „Un sprijin care, așa cum am mai sus, va fi acordat atât timp cât este necesar pentru a ajuta Ucraina să-și asigure independența, suveranitatea și integritatea teritorială. Un al treilea semnal a fost adresat regiunii în ansamblul său. Europa de Est și regiunea extinsă a Mării Negre sunt regiuni a căror importanță strategică a devenit în ultima vreme evidentă pentru tot mapamondul, iar discuțiile noastre de astăzi confirmă atenția care este acordată regiunii la nivelul pe care îl merită”, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele a declarat că „summitul a fost un succes” și că privește cu încredere spre viitor către summitul comunității ce va avea loc în Spania, acolo unde se va putea vedea cum avansează procesele care au fost declanșate cu ocazia summitului din Moldova.

Întrebat de jurnaliști cât de realist este obiectivul de aderare al Republicii Moldova la UE până în 2030, Klaus Iohannis a declarat că nu trebuie să ne facem iluzii, aceste negocieri de aderare sunt foarte complexe din punct de vedere administrativ. „Câteodată ai impresia că nu se mai termină, dar ele sunt necesare pentru a avea garanția că toată lumea se află pe aceeași treaptă. Eu îmi doresc foarte mult ca negocierile de aderare să înceapă în decurs de un an și pentru asta și ajutăm administrația din Republicii Moldova pentru a se pregăti de aceste negocieri. Sigur, depinde de progresul făcut de administrația din Moldova și de felul cum la Bruxelles sunt văzuți pașii care s-au făcut”, a spus președintele român.

Deși s-a declarat optimist, totuși a menționat că este greu de evaluat când se poate încheia un proces de aderare. „Dacă toată lumea se străduiește, atunci se poate realiza în câțiva ani. Dar uitați-vă, de exemplu, în Balcanii de Vest, unde au avut suișuri și coborâșuri. Eu sper foarte mult ca administrația din Republica Moldova să rămână pe un suiș constant”, a adăugat Klaus Iohannis.

Cât privește chestiunile de securitate și dacă poate România să asigure o „umbrelă de securitate” pentru Republica Moldova în cazul unei escaladări a războiului din Ucraina, Klaus Iohannis a  declarat că „România este în NATO și Moldova este un stat neutru”, în acest sens nu vede modalități cum militar ar putea interveni într-un conflict, dar ar putea interveni prin instruiri ale personalului din Republica Moldova. „Sunt foarte multe modalități prin care putem și intervenim pentru a ajuta Republica Moldova”. Cât privește asigurarea securității spațiului aerian al Republicii Moldova, președintele român spune că aceasta este o discuție complicată, din perspectiva apartenenței la NATO, în sensul că România este parte a alianței, iar Moldova nu este.