logo

Kent D. Logsdon: Sancțiunile SUA au un puternic impact reputațional


https://www.ipn.md/ro/kent-d-logsdon-sanctiunile-sua-au-un-puternic-impact-7965_1093113.html

Sperăm ca informația oferită de Departamentul Trezorerie al SUA să fie folosită pentru ca persoanele sancționate să fie deferite justiției. Declarația aparține ambasadorului SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Diplomatul american spune că includerea oligarhilor Vlad Plahotniuc și Ilan Șor în lista sancțiunilor SUA va avea un puternic impact reputațional, băncile internaționale refuzând să mai lucreze cu astfel de clienți, notează IPN.

În urma unei decizii a Departamentului de Trezorerie al SUA, 9 persoane și 22 de entități din Republica Moldova și Federația Rusă au fost incluse în lista sancțiunilor SUA, fiind vorba, inclusiv, de oligarhii Vlad Plahontiuc și Ilan Șor, acuzați de capturarea și coruperea instituțiilor politice și economice ale țării. De asemenea, Ilan Șor este acuzat de susținerea eforturilor Rusiei de subminare a democrației din Republica Moldova.

„Toate activele lor din SUA au fost înghețate și trebuie să fie raportate Departamentului Trezoreriei SUA. În plus, tuturor persoanelor li se interzice de a intra pe teritoriul SUA. Știm că Vlad Plahotniuc avea interdicție de a primi viză, acum toți au această interdicție. Noi sperăm că și alte țări vor vedea ce am făcut noi și de asemenea vor întreprinde acțiuni. Există și riscul reputațional. Cei care sunt sancționați de SUA se confruntă cu această situație. De exemplu, dacă vrei să faci business cu o bancă sau cu un agent economic, aceste entități nu-și vor dori să lucreze cu persoane supuse sancțiunilor”, a spus Kent D. Logsdon în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Diplomatul american spune că deși Ilan Șor locuiește în altă țară, va fi afectat de sancțiunile impuse de SUA, întrucât se va afla în imposibilitatea de a efectua orice tranzacție cu companii americane. Potrivit autorităților de la Chișinău, deputatul fugar Ilan Șor s-ar afla în statul Israel.

„Ilan Șor, soția sa și Partidul Șor au fost sancționați de către SUA. Asta înseamnă că este blocată orice activitate, chiar dacă Șor locuiește în altă țară, cu companii din SUA sau companii deținute de cetățeni ai SUA. Va fi dificil pentru persoanele din această listă să lucreze cu băncile internaționale, va fi interzis pentru ei să călătorească în SUA sau în alte țări, în cazul în care și alte state vor întreprinde aceleași acțiuni”, a mai spus ambasadorul american.

Ambasadorul american spune că SUA nu fac ingerință în politica internă a Republicii Moldova, însă și-a exprimat speranța că autoritățile de la Chișinău vor lua atitudine față de decizia Departamentului Trezorerie al SUA și vor acționa în conformitate cu prevederile legislației naționale.

„Noi sperăm că Guvernul și cetățenii Republicii Moldova se vor uita la aceste informații și vor lua deciziile corecte, în funcție de cadrul legal. Noi nu putem să le spunem ce să facă, doar știm că este informație publică și sperăm că va fi folosită de către ong-uri, Guvern, cetățeni, pentru ca acești oameni să fie deferiți justiției”, a punctat diplomatul.

Alături de Ilan Șor și Vlad Plahontiuc, în lista sancțiunilor impuse de SUA se regăsesc mai mulți cetățeni ai Federației Ruse care au acționat în vederea influențării alegerilor din Republica Moldova și menținerii țării în sfera de influență a Moscovei. Printre cetățenii ruși supuși sancțiunilor sunt Igor Chayka, Iurii Gudilin, Olga Grak, Leonid Gonin, ultimii activând în calitate de consilieri ai fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.