În Republica Moldova nu s-au „înregistrat progrese semnificative în ce privește investigarea celor care se fac vinovați de așa-numita mare corupție, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova sunt în așteptarea unui deznodământ al negocierilor politice”. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Radio Europa Liberă de către șefa misiunii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Karen Hilliard, transmite IPN.
Karen Hilliard, care în această săptămână își încheie mandatul în Moldova, a declarat că din sprijinul financiar acordat de către USAID, 1/3 a fost alocat pentru întărirea democrației și 2/3 pentru creșterea economică. Potrivit oficialei, statul de drept și reforma justiției sunt foarte importante nu doar pentru că oferă cetățenilor încredere în sistemul democratic și în propriul guvern, dar și pentru că aceste domenii sunt direct legate de progresul economic spre care tinde Republica Moldova. „Aveți nevoie de o bună guvernare, de un sistem judiciar funcțional și de o luptă veritabilă împotriva corupției pentru a sprijini businessul, astfel încât micii antreprenori să își poată dezvolta afacerile liber, deschis și fără corupție. La fel și marii investitori, să aibă încredere că prevederile contractelor pe care le semnează aici, în Republica Moldova, nu se vor schimba pe parcurs”, a notat șefa USAID.
Oficiala a menționat că USAID a sprijinit în Republica Moldova implementarea programului integrat de gestionare a dosarelor, care a făcut mult mai dificilă distribuirea cazurilor de judecată în funcție de interese, la fel și coruperea anumitor judecători. De asemenea, alături de alți parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, a oferit suport, inclusiv financiar, actorilor implicați în procesul electoral – de la observatori, până la funcționarii electorali.
Întrebată despre cei zece ani de Parteneriat Estic și întâietatea pe care Republica Moldova a pierdut-o în fața Georgiei și Ucrainei, Karen Hilliard a declarat că Moldova are toate șansele să-și redobândească acea poziție. În opinia sa, pentru ca acest lucru să se întâmple, Republica Moldova ar trebui să depună tot efortul pentru a face reforme în domeniile sensibile. „Cetățenii trebuie să creadă că pluralismul politic va supraviețui în Republica Moldova și că țara este gata să-și asume schimbări profunde în aceste domenii sensibile”, a notat oficiala.
În altă ordine de idei, Karen Hilliard a menționat că Republica Moldova va continua să fie importantă pentru SUA și cetățenii americani pentru că este o țară de la hotarul Europei, care aspiră să facă parte într-o zi din Uniunea Europeană, aspiră la valorile europene, însă sunt forțe care își doresc să împiedice acest proces. În opinia sa, Statele Unite și alți donatori internaționali înțeleg problemele cu care se confruntă Republica Moldova și vor să ajute țara să le depășească, astfel încât să poată continua drumul ales.
„Mesajul meu în ce privește reformele și drumul european ar fi: țineți-o tot așa! Republica Moldova a progresat în acești trei ani cât am avut privilegiul să locuiesc aici. Sunt încântată de Programul de dezvoltare a domeniului turismului în Republica Moldova, care va transforma această țară în una din cele mai râvnite locuri din Europa. Voi reveni aici peste cinci ani și vă asigur că acest loc va fi diferit. Deci, cred că cetățenii moldoveni ar trebui să aibă încredere în evoluția propriei țări, în viitorul european al Republicii Moldova”, a mai spus Karen Hilliard.
Karen Hilliard este șefa Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) din Republica Moldova din vara anului 2016. Doctorul Hilliard deține un o diplomă de licență la Universitatea Illinois de Nord, precum și diplomă de master în Administrație Publică și Studii latino-americane, dar și un doctorat în Științe Politice la Universitatea din New Mexico. Vorbește spaniola, franceza și portugheza.