Ex-reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova în perioada 2007-2011, Kalman Mizsei, consideră că atunci când cineva ajunge la conducere e mai greu să-şi înfăptuiască promisiunile. În opinia sa, preşedintele în Moldova nu participă prea mult în guvernarea economică, aşa că în campanie se folosesc slogane care nu pot fi neapărat puse în practica şi pe viitor se va vedea cum preşedintele ales va acţiona, transmite IPN cu referire la un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Despre sloganele electorale folosite de Igor Dodon, Kalman Mizsei spune că unele dintre acestea „au fost croite special pentru audienţa ruseasca şi pentru Kremlin”. „Aşa precum cel despre federalizarea Moldovei şi, mai ales, declaraţia despre anexarea Crimeei, care a fost foarte nepotrivită şi nefericită”, mai spune oficialul.
În opinia sa, valorile europene au fost reprezentate cu consecvenţă de Maia Sandu. Kalman Mizsei menţionează că nu a mai văzut în Moldova un politician aşa ca ea până acum, cu asemenea valori puternice şi cu atâta curaj. Potrivit lui, una este să te declari occidental şi cu totul alta este să trăieşti în baza valorilor europene şi problema acestor ultimi şase ani a fost că guvernele şi-au pus stindardul european deasupra, dar nu au respectat valorile promovate de UE.
Întrebat ce rol ar putea să joace preşedintele în soluţionarea problemei transnistrene, Kalman Mizsei a declarat că sunt câteva lucruri importante care trebuie urmărite. Potrivit lui, Rusia foloseşte regiunea transnistriană ca pe un cârlig cu care să ţină Moldova în zona ei de interes. „Şi noi ştim asta din Memorandumul Kozak din 2003, care promova principiul federalizării pe care acum îl pronunţă domnul Dodon. Este important Moldova să negocieze în mod pragmatic problema transnistreană, concentrându-se pe măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Dar să se facă într-un mod foarte principial, să se urmărească propriul interes al puterii de la Chişinău”, a mai spus oficialul.
În ceea ce priveşte alte priorităţile preşedintelui, Kalman Mizsei a menţionat că îşi doreşte să vadă, cum aşteaptă întreaga societate, o promovare activă a acelor reforme pe care le aşteaptă şi Uniunea Europeană – adică guvernare curată, justiţie, într-adevăr, independentă, procuratură independentă, şi nu ceea ce există acum.