logo

Justiţia este acuzată că acoperă problemele de la Victoriabank


https://www.ipn.md/ro/justitia-este-acuzata-ca-acopera-problemele-de-la-victoriabank-7966_1015287.html

Judecătoria Buiucani a suspendat activitatea Consiliului de administraţie al Victoriabank după ce un acţionar minoritar a contestat deciziile Adunării Generale a Acţionarilor.  Membrii consiliului au declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că prin această decizie instanţa de judecată acoperă problemele provocate de către executivul băncii.

Preşedintele Consiliului de administraţie, Victor Ţurcan, spune că Judecătoria Buiucani a luat decizia fiind sesizată de către un acţionar care deţine doar 8 acţiuni ale băncii din totalul de 25 de milioane de acţiuni. „Inconştienţa de care s-a dat dovadă pune sub semnul întrebării soarta băncii. Instituţia a revenit la situaţia incertă de până în februarie 2014, când s-a constituit Consiliul de administraţie.  Această situaţie este una paradoxală, când un angajat al băncii, chiar dacă este preşedintele, şi un acţionar cu 8 acţiuni contestă activitatea organelor de conducere, deciziile Adunării Generale şi ale consiliului numit de această adunare”, a subliniat Victor Ţurcan.

Suspendarea deciziilor Adunării Generale creează haos, susţine preşedintele Consiliului de administraţie. „Astăzi nu se mai cunoaşte cum va activa banca. Şi Consiliul de administraţie, şi acţionarii respectă interesele tuturor, dar nu poate un acţionar minoritar să anuleze nişte decizii luate de ceilalţi 108 acţionari. Judecătoria sectorului Buiucani nu s-a pătruns în această problemă. Din aceste motive, numesc această decizie cel puţin dubioasă şi contrară intereselor băncii şi ale clienţilor acesteia”, a spus Victor Ţurcan.

Şi acţionarii străini din Victoriabank au rămas nedumeriţi de această decizie. „Avem acţionari din statele europene, de asemenea BERD şi Alfa Banc din România, care deţin peste 20% din acţiunile Victoriabank. Primul lucru pe care l-au întrebat a fost cum se poate întâmpla acest lucru într-un stat care tinde spre UE. Cred că n-ar fi fost posibil dacă nu existau conlucrări cu sectorul judiciar şi cu implicarea demnitarilor. Această situaţie îi aranjează pe cei care doresc să aibă acces la resursele băncii. După logica judecătorilor, comisiile acţionarilor nu au dreptul să verifice activităţile managementului băncii. Noi credem că în urma acestei situaţii stă Politov Cangaş (preşedintele băncii, n.r.) şi partenerii săi. Ea deseori afirma că poate rezolva orice problemă în judecată, în alte organe. Aceasta ne pune pe gândul că are o susţinere”, a spus Victor Ţurcan.

Membrii Consiliului de administraţie au spus că vor apăra activele băncii şi interesele clienţilor, iar dacă la 23 septembrie, când expiră contractul preşedintelui, Natalia Politov Cangaş nu va accepta să plece din funcţie, vor recurge la convocarea şedinţei extraordinare a Adunării Generale a Acţionarilor.