Mai mulţi jurnalişti au organizat vineri, 27 mai, o acţiune de protest în faţa sediului Ambasadei Azerbaidjanului de la Chişinău, cerând un proces echitabil în cazul ziaristei azere de investigaţii, Khadija Ismayilova. Ziarista a fost condamnată pentru că a scris investigaţii despre familia preşedintelui azer. Manifestanţii au spus că, deşi jurnalista a fost eliberată acum două zile din detenţie, ea nu a fost absolvită de vina care i se incriminează. Acţiunea a fost organizată de către Centrul de Investigaţii Jurnalistice, transmite IPN.
În cadrul protestului, care s-a desfăşurat de ziua de naştere a ziaristei azere, jurnaliştii din Moldova au cerut eliminarea acuzaţiilor aduse Khadijei, pe care, de altfel, le consideră false. „Săptămâna aceasta, Guvernul de la Baku a eliberat-o pe Khadija Ismayilova, dar nu a absolvit-o de pedeapsă. Ea fiind în continuare condamnată la trei ani cu suspendare, pentru o faptă pretinsă, ilegală, deşi ea şi-a făcut meseria”, a spus preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac.
De asemenea, în cadrul protestului, manifestanţii au cerut şi eliberarea din detenţie a deţinuţilor politici din Azerbaidjan, printre care sunt mai mulţi jurnalişti.„Considerăm că niciun ziarist, niciun apărător al drepturilor omului nu ar trebui să fie închis pentru convingerile lui, pentru lucru pe care şi-l face. Noi trebuie să spunem nu detenţiei ziariştilor, să încercăm să cerem libertatea lor, inclusiv Guvernului din Azerbaidjan”, a menţionat Cornelia Cozonac.
Directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”, Alina Radu, a declarat că ziariştii vor cere în continuare anularea hotărârii instanţei pentru Khadija Ismayilova, întrucât ziarista doar a fost eliberată din detenţie, iar învinuirea este în vigoare.
Jurnalista azeră Khadija Ismayilova a fost reţinută în decembrie 2014, iar în septembrie 2015 a fost condamnată la şapte ani şi şase luni de închisoare. Aceasta a fost acuzată de acţiuni care fac trimitere la abuz de putere şi evaziune fiscală. Mai multe organizaţii ale societăţii civile din diferite ţări au organizat mai multe acţiuni în susţinerea jurnalistei, afirmând că aceasta a fost condamnată în realitate pentru că a scris investigaţii despre familia preşedintelui azer. Acum două zile, Curtea Supremă de Justiţie din Azerbaidjan a decis eliberarea Khadijei Ismayilova, pedeapsa fiindu-i redusă trei ani şi jumătate cu suspendare.