Mass-media este folosită în calitate de bâtă de către unii concurenți electorali pentru a-și ataca oponenții, iar paradoxul este că alegătorii, deși spun că nu-și mai doresc corupție, nu taxează formațiunile care includ pe liste oameni cu probleme de integritate. Opiniile aparțin șefei Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu și șefei Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac. Potrivit jurnalistelor, încă de la începutul campaniei electorale, s-a observat tendința mai multor instituții media de a fi părtinitoare și de a nu reflecta obiectiv evenimentele cu tentă electorală, notează IPN.
Centrul pentru Jurnalist Independent a realizat în perioada 1-10 iunie monitorizarea celor mai importante posturi TV din Republica Moldova. Din totalul celor 10 televiziuni monitorizate, două posturi TV au favorizat masiv Blocul PCRM-PSRM, iar unul – Partidul Șor. Toate trei au defavorizat formațiunea PAS.
„Rolul presei nu este doar să reflecte corect și să nu favorizeze un concurent electoral, rolul este și de a nu defavoriza concurenți electorali, iar la noi asta se întâmplă. Sunt instituții media care sunt utilizate de unii candidați pe rol de bâtă, lovind în oponenții lor politici, foarte multe știri acuzatoare am văzut, care nu vin cu replică sau probe, iar mulți oameni cred ce văd la televizor”, a spus șefa Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Potrivit jurnaliștilor de investigație, deși ani de zile presa a scris despre schemele de corupție cu implicarea politicienilor, aceștia se regăsesc în listele electorale ale concurenților electorali.
„Și în acest scrutin avem candidați cu trecut dubios, avem pe liste mulți oameni cu probleme de integritate. Noi la ultimele scrutine am făcut niște liste negre cu candidații cu probleme de integritate, mulți sunt implicați și în această campanie. E un paradox, pe de o parte, cetățenii se plâng pe corupții care vin și fură, iar, pe de altă parte, vedem că la alegeri corupții criticați de-a lungul anilor se regăsesc iar pe liste. Ei nu se tem de alegător, asta e problema. În caz contrar, nu ar mai include în liste persoane cu trecut dubios”, a spus șefa Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac.
În cursa pentru alegerile parlamentare anticipate sunt înregistrați, oficial, 21 de concurenți electorali, iar alte 3 dosare sunt în proces de examinare. Ceea ce înseamnă că la scrutinul din 11 iulie, pe buletinul de vot ar putea fi, cel mult, 24 de concurenți electorali.